A Menekülés a győzelembe című filmet részben Dunakeszin forgatták. Az alagi lóversenypályán épült fel a hadifogolytábor. A Sylvester Stallone főszereplésével készült alkotás egyik producere Andy Vajna volt.

A Menekülés a győzelembe amúgy egy remake, a 60-as években is készült egy film kizárólag magyar szereplőkkel a Két félidő a pokolban címmel. Az amerikai film erre épült, de a vége persze más. Itt sikeres a hadifoglyok szökése.

A több, mint tízezer statisztát felvonultató forgatás generációs élmény lett Dunakeszin. A történet egy legendákkal teli második világháborús focimeccset dolgozott fel. A Harmadik Birodalom válogatottja csapott össze a megszállt területek hadifoglyainak válogatottjával. A szövetséges foglyok válogatottja itt verbuválódott és innen szökött meg a Stallone alakította fogoly is, hogy előkészítse a francia ellenállással a többiek szökését a stadionból, egy alagúton keresztül, a mérkőzés szünete alatt. A tábort a Dunakeszi melletti alagi lóversenypálya területén építették fel. A stáb belakta a barakkokat és innen intézték a film gyártását is. Az őrtornyokkal és szögesdróttal körbevett saját közműhálózattal rendelkező tábor valóságos filmgyárként működött. Beosztották a legtöbb barakkot a különböző részlegek között. Az egyik például az építészet raktára volt, míg a másik statiszták tartózkodója – olvasható az ittforgott.blog.hun.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=xOxj26vcwMI[/youtube]

A film producere a hétvégén elhunyt Andy Vajna volt. Ez a produkció volt tekinthető szakmai hazatérésének.

Előző cikkKülönleges akcióra készül Dunakeszi múzeuma
Következő cikkCsodálatos lélekjelenlét, életet mentett egy dunakeszi család