Meglepő, de ismerhető új közlekedési útvonalak kerültek be a Dunakeszi Városi Építési Szabályzatába, amely csütörtökön került a képviselő-testület elé. Különösen a nyugati elkerülő út izgalmas, hiszen ez a Barátság út felé kerülné el a 2-es utat. Megpróbáltunk utánajárni az elképzeléseknek.

Az új elkerülő út Göd és Dunakeszi között

Az említett nyugati elkerülő utat a 2008-ban készült közlekedési koncepció emelte be és a 2012-es rendezési tervben jelent meg először. Az elmúlt 6-8 évben a gépjárművek száma legalább 25%-kal növekedett Pest megyében, de ezt a közlekedéshálózat pedig nem követte. Ennek döntő oka, hogy az adott települések szerkezete ezt nem teszi lehetővé.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért az önkormányzat részéről a 2-es főút tehermentesítése nagyon fontos. Azt mindenki látja, hogy a 2-es út terheltsége a párhuzamos lakóutcákra terelte a forgalom egy részét, ami mindenképpen beavatkozást igényel. Városházi forrásunk szerint többlépcsős megoldási terv létezik a 2-es főút tehermentesítésére.

  • Az első elem ebből megvalósult, az északi elkerülő út, ami csökkentette a városi forgalmat.
  • A második lépcsőben a Fő út – Temető utcai, a Szent István – dr. Cseresnyés Ernő utcai, a Szent István – Bajcsy-Zsilinszky utcai csomópontok fejlesztése várható, amivel egy nagyobb kapacitású alternatív útvonal alakul ki.
  • A harmadik lépcsőben a Fő út déli szakaszán lévő 2 körforgalom áteresztőképességének növelése a cél déli irányba, ami Fő út forgalmának gyorsítását idézi elő.
  • A negyedik lépés lenne a nyugati elkerülő út kiépítése, ami a lakótelep jelentős forgalmát venné le a 2-es út belterületi szakaszáról.

Azt is hangsúlyozzák, hogy minden beavatkozást a forgalmi viszonyok ismételt vizsgálata követi és csak a szükséges lépéseket tennék meg. A fentiek közül tehát a nyugati elkerülő út a legtávolabbi fejlesztési cél és kiépítése abban az esetben várható, ha a korábbi fejlesztési lépések ellenére a közlekedési helyzet ezt szükségessé teszi.