Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékeznek a Katonadombon.

 Viadal

2017. március 14-én és március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére városi ünnepséget rendeznek Dunakeszin. Az első nap a VI. Dunakeszi Viadal napja, mely 11 órakor veszi kezdetét az eredeti tervek szerint. Érdemes – akár családdal közösen, – elsétálni a Liget utca 1. szám alatt található Katonadombra, mely otthont ad az eseményeknek.

viadal3

Az érdeklődők bepillantást nyernek, milyen volt egykor a hagyományos honvéd tábor, részt vehetnek huszárbemutatókon, sőt, csatajeleneteket is megnézhetnek, melyeket a szereplők korhű ruhákban adnak elő, így élményszerűen emlékezhetünk meg a nemzeti ünnepről.

viadal4

Idén az esemény szervezői különleges újdonságokkal is készülnek. Az előadás kezdete előtt rendhagyó, interaktív történelemóra részesei lehetnek azok a diákok, akik éppen ebben a tanévben tanulnak az 1848/49-es forradalom eseményeiről. Mindemellett pedig a legkisebbekre is gondoltak a szervezők: idén mobil lelátókat is felállítanak, így közel négyszáz gyermek nézheti meg a viadalt.

viadal5

Érdemes azonban szem előtt tartani: miután szabadtéri eseményről van szó, így reggel 6-kor derül ki, hogy az eseményt meg tudják-e tartani aznap, vagy csak az április 8-i esőnapon kerül megrendezésre.

Március 15-én folytatódik az ünnepi megemlékezés. 10 órakor városi koszorúzásra kerül sor, ahol ünnepi beszédet mond Varga Tibor, a Radnóti Miklós Gimnázium igazgatója. Az eseményen a Radnóti Diákszínpad produkcióját lehet megtekinteni, valamint a zenét kedvelő közönséget Dunakeszi Koncertfúvósok műsora várja.