Van olyan fajta kutya, amelynek szinte lehetetlen gazdit találni, pedig havonta vagy 30 kutyát fognak be Dunakeszin. Erről is szó volt azon a szabadtéri fórumon, amelyet a felelős állattartásról szerveztek a Duna-parton.

Éves szinten a váci Zöld Menedék Állatvédő Alapítványhoz, csak Dunakesziről, közel 180 kutya érkezik. Próbálnak nekik gazdit találni, de vannak bizonyos fajták, amelyeknek szinte lehetetlen. A kutyákba ültetett chip amúgy sokat segít, van olyan kutyus, amely egyszerűen szeret megszökni, van úgy, hogy havonta többször is az utcáról gyűjtik be, de aztán visszakerül a gazdájához.

Amit nagyon szorgalmaznak, az az ivartalanítás, mellyel a felesleges szaporulaton túl rengeteg betegséget is meg lehet előzni, és ez nem csak a kutya, hanem a macskatartásra is vonatkozik. Az állatorvos a fórumon arról beszélt, hogy a kóbor macskakolóniákban rengeteg betegség terjedhet, sokkal több, mint a kutyáknál, és ezek megfertőzhetik a házi kedvenceket is.

Később Csillag Ildikóval, az esemény egyik szervezőjével beszélgettünk. Mindjárt egy vele lévő kutyára terelődött a szó. Acsai Öcsi egy árokpartról összeszedett kutyus, egy hétig feküdt ott megsérülve, látszik is még, hogy le van borotválva a hónaljánál. Egy kilenc kilós szeretetbomba. Bárkinek kiváló, nagyon szerető társa lehetne.

Mennyire kutyabarát város Dunakeszi? – kérdeztük tovább a Dunakeszi Civilek Az Állatokért szervezet vezetőjét. Úgy látja, hogy a kutyás strand nagyon jó dolog, a bekerített Katonadomb melletti mező, ahol elengedhetik a gazdik a kutyákat, az is. Bízik abban is, hogy hamarosan lesz egy önkiszolgáló kutyamosó is (erről a Poston szavazás is volt).

Még egy érdekességről beszélgettünk, arról, hogy újabban egyes kutyákon sárga szalagot látni. Ezt azt jelenti, hogy az adott kutyának valami problémája van, ami miatt térre van szüksége. Ez lehet akár egy egészségügyi probléma, például nem szeretnénk, hogy a műtött gerincére “játszásiból” ráugorjon egy másik kutya, de lehet egy szocializációs probléma. Mindenképpen, ha sárga szalagot látunk egy kutyán, gondoljunk arra, hogy neki térre van szüksége, mert megijedhet, megsérülhet, félelemmel vagy akár agresszióval reagálhat a közeledésre.

Legközelebb október 10-én tartanak kutyás pikniket. A kutyás strandon rengeteg programmal számolnak: kutyaszépségverseny, műnyúlűző verseny, játékos “behívóverseny”, fizioterápiás kutyamasszázs, kutyaiskolai bemutató. Erre a programra minden kutyatulajdonost a kutyájával, illetve érdeklődőt örömmel várnak.

Előző cikkElk*rtuk – erre szavaztak legtöbben a Post olvasói közül a Dobrev-busz iránytévesztése apropóján
Következő cikkBotrányos meccset játszottak labdarúgóink a rivális ellen, a bíró megkedvelte a piros színt