A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja által a 2021.07.28-án a Duna szobi szakaszán, Ipoly torkolata alatt, bal és jobb parton, illetve a sodorvonalban vett vízminták vizsgálati eredményei a Dunán a szokásostól eltérő adatokat nem mutattak – áll az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közösségi oldalán.

A vízminőség kielégítő, a jelenlegi hidrológiai körülményeknek (levonuló árhullám) megfelelő. A működési területével érintett vízügyi igazgatóságok fokozott vízminőség-figyelőszolgálatai a Garam torkolatában, illetve a Duna folyam alsóbb szakaszán szennyezésre utaló nyomokat nem észleltek – írja közösségi oldalán az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Mint arról a Post is beszámolt hétfőn a Garam szlovákiai szakaszán komoly mennyiségű mérgező anyag ömlött a folyóba. Emiatt az internetes fórumokon találgatás kezdődött, hogy szabad-e fürödni a Dunában, hiszen a Garam ide folyik bele.

Az igazgatóság érvelése szerint a vízáramlási sebességeket és a vízhozamokat tekintve a Garamon a torkolat felett mintegy 130 km-re történt eseménnyel érintett víztömeg jelentősen felhígulva érkezhetett a Dunához, melynek a Dunán jelenleg mérhető vízhozamok az esetleges szennyezés több százszoros hígítását biztosítják.

A Duna vizének fürdésre való alkalmasságának megítélése a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának hatásköre. Az ügy egyébként szóba került a dunakeszi képviselő-testület csütörtöki ülésén is.

Előző cikkHivatalosan is elbúcsúztatták a strandon eddig használt mobilvécéket
Következő cikkAz Európa-csúcs is kevés volt az aranyhoz Milák Kristófnak