Elárasztotta a Huszka Jenő utcát és környékét a ma hajnali pokoli vihar Dunakeszin. Szivattyúzni és fertőtleníti kell az egyik lakóparkban. A munkák még a hétvégén is folytatódhatnak.

Sok helyen betemették a vízelvezető árkokat, ezért is valóságos tenger borította Dunakeszi egy részét a hajnali vihar után. Ezeket újra ki kell ásni és mélyíteni – mondta a helyszínt meglátogató polgármester a Postnak. Mindenesetre pénteken egész nap szivattyúzták a vizet a Huszka Jenő utcában és környékén.

A Budapestkörnyéke.hu kérdésére Sipos Dávid kabinetfőnök azt mondta, hogy a terület vízrendezésére elkészültek a tervek, de a kétmilliárdos költséget az önkormányzat egyedül nem tudja finanszírozni.

Mindenesetre a Postnak a környéken elő egyik lakó olyan levelet küldött, amelyben számon kéri a vízelvezetést. Olvasónk azt állítja, pár éve azt mondták az illetékesek: megvan az esővíz elvezetésre szánt elkülönített pénz és éppen a kivitelezőket pályáztatják. A Postnak a városházán elmondták, a tervek valóban elkészültek, de amíg nem jutnak pályázati pénzhez, addig a betemetett vízelvezető árkokat kell újra ásni.

Mint arról a Post elsőként beszámolt a víznél volt sokkal nagyobb baj is. Kigyulladt egy négylakásos társasház a Meggyes utcában.

Több villám csapott le a környéken, a szemtanúk szerint az egyik telibe kapta a házat.

Beszéltünk egy szomszéddal, aki azt látta, hogy a társasház egyik emeleti szobájába – a gyerekszobába –  csapott be a villám. A tűz nem azonnal lobbant fel, hanem csak egy kis idő múlva, akkor viszont igen nagy erővel. Szerencsére ennek az otthonnak a lakói éppen nyaraltak. A szél pont nem fújt így a tűz nem terjedt át a szomszédos lakóházakra.

A társasházban élő másik három család az utcára szaladt, senki nem sérült meg. A megrongálódott házrészek bontása és helyreállítása megkezdődött. A környéken egyébként nem látni villámhárítót a házakon, és állítólag azért nem szereltették fel a helybéliek, mert abban bíztak, hogy a közeli elektromos vezeték oszlopain lévő villámhárító majd megóvja őket. Tévedtek. Érdekes az is, hogy az utca másik oldalán a hajnalban kigyulladt háznál jóval magasabb épület áll, mégsem abba csapott bele a villám.

Közben gyűlnek az adományok a bajba jutottaknak. Volt aki az év végéig nagyméretű lakást ajánlott fel a bajba jutottaknak. Más 5500 cseréppel segítene, sokan ruhákat adnának, de van olyan is, aki készpénzt juttatna el a családoknak. Az önkormányzatnál Sipos Dávid koordinálásával most összesítik az adományokat, hogy azok hatékonyan jussanak el a kiégett házú családokhoz. A kabinetfőnök a Postnak elmondta: eddig két tucat felajánlás érkezett, de folyamatosan csöng a telefonja (+36 70 338 0761).

Úgy tudjuk, hogy közvetlen segítséget senki sem kért, a rokonoknál alszanak majd a villám sújtotta családok, akik kisgyermekesek. Sipos Dávid azt ígéri, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél előbb visszaköltözhessenek a helyreállított otthonukba.

Előző cikkÖzönlik a segítség a kigyulladt ház lakóinak
Következő cikkKozák kétszer nyert, Hagymási Rékáék negyedikek lettek