Évente 80 ezer Rubik-kockát gyártottak a 80-as évek elején Dunakeszin. Magyarországon az első 12 ezer kocka 1977-ben készült el. Városunkban 1981-ben épült egy összeszerelő üzem.

A kockák felett itthon a Polytechnika Ipari Szövetkezet rendelkezett. Vele volt szerződése Rubik Ernőnek, igaz a kapcsolat nem volt felhőtlen. A szabadalom levédésének buktatóiról itt olvashat vagy itt, ahol a jelenlegi forgalmazó álláspontja is olvasható. Mindenesetre a kocka nemzetközi karrierje 1980 tavaszán indult el, és akkortól volt komoly igény a gyártásra. Ez év szeptemberében már 16 országban forgalmazzák. A szocializmusra jellemzően, bár a kereslet óriási, van, hogy százmilliós készletek állnak magyar raktárakban.

Dunakeszin 1981-ben épül meg egy összeszerelő üzem – olvasható a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár írásában.  A gödi Dunamenti Termelőszövetkezet Építők, Szerelők, Takarítók, Gazdasági Társulása 1981-ben összeszerelő-üzemet hozott létre Dunakeszin.

Az ott dolgozók mindegyike kaphatott kockát, a gyerekesek annyit, ahány gyerekük volt – írta a Postnak egy olvasónk.

A telephely 80 ezer játékot állított össze havonta. Az első magyarországi üzem Ecseren működött. Az első működő, de még kísérleti példányok fából készültek. A kocka gyártásában a nagy ötlet az, hogy semmilyen drótot vagy zsineget nem használnak, a testet műanyag alkatrészek mechanikai szorítása tartja össze.

Az már egy másik kérdés, hogy valószínűleg már előtte is készült bűvös kocka Dunakeszin, hiszen már egy 1980-as cikkben is írnak erről. Arról tudósítanak, hogy egy téesz melléküzemében már gyártják a játékot.

Az interneten a legolcsóbb Rubik-kockát cikkünk írásakor 690 forintért kínálják.

A kockából egyébként becslések szerint 400 milliót adtak el 1977 óta. A Rubik szellemi tulajdon őrzői híresen szigorúak, levédtek szinte mindent, aminek bármilyen formában köze van a bűvös kockához. Engedélyük nélkül tilos a kocka saját háromdimenziós formája és bármely grafikai vagy fényképészeti ábrázolása is, bármilyen konfiguráció, színes vagy színtelen, ami magában hordozza a Rubik-kocka nevét vagy logóját.

Rubik Ernő állítólag 1 perc alatt tudta kirakni a “bűvös kockát”, ma már 4 másodperc a világcsúcs. A Kaliforniai Egyetem kutatói által létre hozott mesterséges intelligencia pedig valamivel több mint egy másodperc alatt kiforgatta a Rubik-kockát. Az emberek általában leggyorsabban 50 lépés által oldják meg a Rubik-kockát. A mesterséges intelligencia általában 28 lépéssel megoldotta..

Ha dolgozott az üzemben és van róla emléke, fotója, azt ossza meg velünk! Írjon Facebook-oldalunkon!