Milliárdokkal kisebb költségvetést tudtak összeállítani 2021-re Dunakeszin a tavalyihoz képest. A járványhelyzet miatt 8,4 milliárdról lehet szó a korábbi 11 milliárdoshoz képest. Főleg az államtól érkező és az adóbevételek maradnak el. A meglévő erőforrásokat pedig a kis- és középvállalkozások életben tartására fordítják.

A kis- és középvállalkozásokat mindenképpen életben kell tartani, mert csak az ő teljesítményük segítségével lehet túlélni a járványt, illetve elindulni újra felfelé. Ez a summázata a 2021-es dunakeszi költségvetésnek.

A tervezők komoly nehézségekkel nézhettek szembe, hiszen milliárdokkal csökkennek a bevételek. 11 milliárdról 8,4-re. Csak egy példa: a gépjárműadó 180 milliója megy a központi költségvetésbe, de a helyi adókból is jóval kisebb bevétellel számolnak. Fontos elem még, hogy állami fejlesztési pénzből jóval kevesebb érkezik, ez is jelentősen hozzátesz a csökkenéshez.

A város működési költsége is alacsonyabb lesz a 2019-esnél, azaz a polgármesteri hivatal próbál spórolni.

A költségvetésből kiolvasható, hogy a város a korábbi, prosperáló időkben jól gazdálkodott és jelentős tartalékkal rendelkezik. Ezekhez most hozzá kell nyúlni. Hozzávetőlegesen 1,3 milliárdnyi államkötvényt váltanak be.

A költségvetést egyébként nullásra tervezik, tehát nem számolnak hiánnyal az év végén. Sőt, abban bíznak, hogy a kormány által emlegetett kompenzációból Dunakeszi is részesedhet.

A képviselők február 25-én szavazhatnak a tervezetről.

Előző cikkA síszünet után online tanításra áll át a járvány miatt a dunakeszi katolikus iskola
Következő cikkA dunakeszi hipermarket parkolójában előkerült a vascső is