Intenzíven zajlik a város jövőjét meghatározó Dunakeszi Diáknegyedhez kapcsolódó nagyszabású beruházás, amely során a diáknegyed épületei őszre rákapcsolódnak a Tallér utcából működtetett önálló hőforrással ellátott rendszerre, amit a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. kezel. Havas Leventét, a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. főmérnökét kérdeztük a távhővezeték bővítésével kapcsolatban.

Milyen fázisban tart a projekt megvalósulása?

A projekt 2022 novemberében indult el, most már a befejezéséhez közeledik. Párhuzamosan két csapat dolgozik annak érdekében, hogy időben befejezzük a munkálatokat. Az egyik csapat a Fő út mellett, a másik pedig a Nap utca környékén dolgozik. A munkafázisok elvégzése az ütemtervnek megfelelően halad, folyamatosan készülnek el az újabb szakaszok. A végső átadási határidő november 30., de már október 15-re működőképesnek kell lennie a rendszernek. A város lakossága szempontjából a legfontosabb, hogy a korlátozások és a munkálatok miatti kellemetlenségek nagy része augusztus végére, azaz az iskolakezdésre megszűnik. A városvezetés kifejezett kérése, hogy az általunk koordinált beruházásoknál is arra törekedjünk, hogy a nagyobb forgalomkorlátozásokkal járó munkákat a szünidőre időzítsük.

Mekkora kapacitásnövelés várható az új rendszerrel?

Ez egy hatalmas beruházás, hiszen az éves kapacitásunk 20%-Át jelenti az intézmény.

A diáknegyed 2,5 megawatt beépített teljesítményű lesz 4 hőközponttal. Ez nagyon nagy teljesítményt jelent, főleg ha arra gondolunk, hogy otthon egy gázkazán 24 KW-os teljesítményű, ez pedig a százszorosa. Hatalmas a különbség!

A távhővezeték nyomvonala

Cél a megújuló energia

Megújuló energiaforrásokat is be tudnak vonni?

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. folyamatosan elkötelezett a megújuló energiák tekintetében, és annak felhasználási módját folyamatosan keresi, ezért az ilyen irányú pályázati lehetőségeket figyeljük.

Célunk, hogy a távhőellátási rendszerbe megújuló energiaforrásokat kapcsoljunk be.

Főleg a geotermikus energiahasznosítás lehetőségében gondolkodunk. Jelenleg, mint megújuló energiát, a napelemeket használjuk, de stratégiai szempontból hosszú- és középtávú célunk az, hogy a megújuló energiák irányába tegyünk lépéseket. Azért nagy dolog, hogy a távhőrendszerbe lett bekötve a diáknegyed, mert így automatikusan ezt a megújuló energiát fogja majd kapni az intézmény. Nagy valószínűséggel a gimnázium és a technikum már középtávon is nagy mennyiségű megújuló energiát fog hasznosítani, így idővel

a Dunakeszi Diáknegyed ellátása is zöldenergia felhasználásával valósulhat meg.

A Dunakeszi Diáknegyed 2024-től ad otthont a IV. Béla Király Gimnáziumnak és Lányi Ferenc Technikumnak

Extra hozzáállást kíván a projekt

Ez a projekt a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. életét milyen szinten érinti?

A kiépítést a jelenlegi munkaerőbázisunkkal meg tudtuk oldani, de fontos kiemelni, hogy ez nem egy szokványos nagyságrendű feladat, mindenkitől extra hozzáállást igényel.

A lakosságot érinti még a nyár folyamán valamilyen korlátozás?

Kétszer üzemszünetet kell tartanunk, hogy az új vezetéket rá tudjuk csatlakoztatni a rendszerünkre. Augusztus, esetleg szeptember folyamán kétszer 1 nap szolgáltatási szünetre lehet számítani. Ez természetesen a lakosság türelmét is igényli, hiszen a panelben élő lakók meleg víz szolgáltatása ezen a két napon szünetelni fog, de a pontos dátumról egy héttel a munkálatok előtt ki fogjuk értesíteni a lakosságot.

Előző cikk10 éve segíti összefogással Dunakeszi az iskolakezdést
Következő cikkCinema Mystica: egy lélegzetelállító digitális tárlat az egész családnak