A százéves Merksz Ferencné Margit nénit lakásán látogattuk meg, ahol kicsit mesélt nekünk az életéről. Családjuk több tagja is hosszú kort élt meg, tudtuk meg az életvidám, pozitív energiákat sugárzó 100 éves hölgytől.

„Túl nagy mostanában a felhajtás körülöttem” – meséli viccesen a 30 éve özvegy Margit néni, akit a Dunakeszi Nyugdíjas és Kiránduló Klub tagjai is köszöntöttek a születésnapja alkalmával, illetve természetesen a város vezetősége sem feledkezett meg a tíz évtizednyi évfordulóról.

Merksz Ferencné Margit nénit a polgármester, volt kollégái és családja köszöntötte a századikon

Margit néni az ország keleti felén nőtt fel Nyírgyulajon, Nyírbátor közelében, 1947-ben ment férjhez. Népes családba született, ahol 7 testvérével együtt szívták magukba a vidéki élet természetközelségét. Merksz Ferenc és felesége 1950-ben költöztek Dunakeszire. Margit néni 1952-től dolgozott a Járműjavítóban, először portásként, majd a rendészeten. A telepen kaptak lakást, amely ma is az otthona. 4 gyermeket nevelt fel, a Dunakeszin élő Kati lánya minden nap látogatja, segíti, de Margit néni önellátó, szépkora ellenére elképesztő energiával és szellemi frissességgel éli a mindennapjait.

Egész életében a család volt számára a legfontosabb. 7 unoka és 6 dédunoka ünnepelte őt a „századikon”.

Családi fénykép

Arra a kérdésre, hogy életének melyik korszakára emlékszik vissza legszívesebben, azt válaszolta Margit néni, hogy mindegyikre, de főleg azokra az évekre, amikor a gyermekei még kicsik voltak.

Mi a titok?

Gondolkodás nélkül válaszolt arra a kérdésre is, hogy mi az oka annak, hogy ilyen jó egészségi állapotban van. „A szeretet az oka, sohasem értem rá magammal foglalkozni. Mindig másnak adtam, ez pedig örömmel töltött el.” 

Margit néni igazi hölgy, aki ad a fizurájára, rendszeresen jár fodrászhoz, manikűröshöz és pedikűröshöz egyaránt. Legutóbb rózsát is rajzoltak a körmére, aminek kimondottan örült.

Margit néni 100 évesen is igazi hölgy

A szekrénye tele van általa készített hímzésekkel, nagyon szépen varrt korábban, a szülői házban tanult meg kézimunkázni. Főzni is nagyon szeretett, legjobban a töltött káposztát szerette elkészíteni paradicsomosan, ahogy azt a szülőföldjén készítik, és persze a gyermekeit és az unokáit a palacsintával vette le a lábukról.

Naprakészen informált a külvilág dolgairól, mindenről értesül. Televíziót nem néz, „arra nincs időm” – mondta, a Mária Rádiót viszont rendszeresen hallgatja, innen informálódik, illetve imaóráinak rendszeres hallgatója. A hite megrendíthetetlen, naponta többször imádkozik, és a Biblia olvasásával tartja karban a memóriáját.

Merksz Ferencé Margit néni férjével

Családjában szülei is szép kort éltek meg, hiszen édesanyja 101 évig, édesapja 95 évig élt, egyik testvérét pedig pár héttel ezelőtt veszítette el 95 évesen. A nyugdíjas klub rendezvényeit több évtizede rendszeresen látogatja.

„Nagyon szép életem volt, mindig a szépek jutnak az eszembe” – mondta Margit néni, akinek lánya, Katalin elújságolta nekünk, hogy csodálatos szeretetben nőttek fel a testvéreivel a családi fészekben.

Előző cikkMost még kihasználhatja SZÉP-kártyáját a boltokban
Következő cikkLegektől a bejgliig – Kikérdeztük a polgármestert az idei évről