Hagyományok és fenntarthatóság összhangja – ezzel a tematikával hívta a családokat egy közös ünneplésre a lakótelepen található Gyöngyharmat Tagóvoda. A kreatív töklámpások nem a kukában végzik majd, az is kiderül, hogy hol térnek vissza a természet körforgásába.

“Az őszi ünnepkör keretében az óvodánk nagy hangsúlyt fektet a környezetharmónia nevelésére, ahol a természet és a hagyományok iránti szeretet kiemelt szerepet kap” – mondta Kováts Henriett, az Eszterlánc Óvoda óvodapedagógusa.

A rendezvény középpontjában a töklámpás faragása állt, amely vidám és kreatív tevékenység volt a családok számára. A gyerekek és szüleik együtt készítették el az otthon megfaragott töklámpásokat, amelyeket az óvoda udvarán gyűjtöttek össze. A közös munka nemcsak a szórakozásról szólt, hanem egy mélyebb kapcsolatépítés is a cél, egyfelől a szülő-gyermek, másfelől az óvoda-szülő tengelyen. Az óvoda pedagógiai célja, hogy a környezeti tudatosságot játékos formában építse be a mindennapokba, amelyet ezen a héten a természet és a hagyomány tiszteletére alapozva tettek. Az ünnep során a gyerekek őszi verseket, mondókákat tanultak, amiket aztán előadtak, és a töklámpásokkal világították meg az udvart, szimbolizálva a halottak iránti tiszteletet és az otthon melegét – tudtuk meg a rendezvényen.

Az esemény a fenntarthatóság jegyében zajlott. A faragott tököket, miután elfonnyadnak, nem dobják ki, hanem a környező tanyáknak ajándékozzák. Ezáltal a gyerekek megtanulják, hogy minden természetes anyagot érdemes újrafelhasználni és figyelni kell a környezetre.

Az esemény közösségi jellegét mi sem demonstrálta jobban, minthogy az óvoda udvarán szabályos tömeg alakult ki. A gyerekek élményekkel gazdagodtak, és az óvoda közösségi programjai révén még közelebb kerültek a természethez és a hagyományokhoz. Az ünneplés nemcsak a gyerekek számára volt különleges, hanem a szülők is aktívan részt vettek a programokban, amivel erősítették az óvoda és a családok közötti kapcsolatot.

Ha azt hiszi, távol áll a magyaroktól a tökfaragás, olvassa el korábbi cikkünket Salamon tökéről, majd nézze meg képes összeállításunkat az óvodai eseményről.

Előző cikkTudja mi az eTwinning? A kőrösis diákok fenomenálisak benne
Következő cikkMár csak pár jegy maradt az Illúzió Mesterei dunakeszi előadásaira