Az utolsó pillanatig izgalmat okozott az időjárás, de végül gond nélkül zajlott le Dunakeszin az ünneplés. A városban évek óta hagyomány, hogy augusztus 20-a este egy nagyszabású előadással ünneplik meg az államalapítás évfordulóját – mindezt a helyi művészek bevonásával. Idén egy országos premierre került sor, amit közel 300 művész mutatott be a Katonadombon.

A nézők a Szent Korona országa című oratorikus mű ősbemutatóját láthatták a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar és vendégei tolmácsolásában. A monumentalitást nemcsak az óriási létszám (200 fős kórus és 70 fős zenekar, közel 200 m2-es színpad, 12 méter széles LED-fal) hozta meg, hanem a műfaj is. A történelmi témájú oratórium zeneszerzője Gulya Róbert, szövegírója dr. Varga Tibor jogtörténész, író és Kaszás Géza művész, író, producer, rendező. “A színpadi hatás és hangzás nagyon emelkedetté tette az ünnepet” – mondták többen a nézők közül.

Farkas Pál karmester fogta össze a fellépőket, de a kórusok vezetői is komoly felkészítő munkát végeztek. A darab öt tétele: Teremtés, Szent királyok, Istennek dicsőség, Csak a szív marad és Vérünk a vérünkkel során. Ez utóbbi egy himnusz, az ország boldogabb jövőjének beharangozása, összegzése, előre mutatása. A kórus mellett szólisták tették még különlegesebbé a hangzást. Rálik Szilvia, Liszt-díjas érdemes művész alakította Boldogasszonyt, az anyaistennőt. A Dunakeszin élő Manuel Betancourt Camino basszbariton, a Honvéd Férfikar szólistája, Szent István és Szent László szerepébe bújt.

A bemutató előtt Tuzson Bence igazságügyminiszter, országgyűlési képviselő és Dióssi Csaba polgármester mondott beszédet.

Dióssi Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket

A polgármester köszöntőjében elmondta, hogy napra pontosan 10 évvel ezelőtt mutatták be az István, a király rockoperát az új főtéren, ami egy örök életre szóló emlék mindenki számára, aki átélte azokat a pillanatokat. Azóta tartják ezt a hagyományt. “Azt hiszem, méltóképpen ünnepeljük meg ezt a tíz éves évfordulót ezzel a hatalmas produkcióval. Büszkeség, hogy ez a magyarság történelmével foglalkozó darab innen indul el Dunakesziről, hiszen itt tartjuk meg az ősbemutatóját” – emelte ki Dióssi Csaba.

“Idén mi kaptunk Magyarországtól egy diáknegyedet, és ezzel az ősbemutatóval mi is adhatunk valamit az országnak”

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő tartott ünnepi beszédet

Tuzson Bence beszédében kifejtette, hogy Szent István királynak embert próbáló feladat jutott, hiszen meg kellett alapítani egy országot, létre kellett ezt hozni. Rá elsősorban azért emlékezünk, mert ő egy építő uralkodó volt, aki a jövőben gondolkodott. Más ez az ünnep, mint más nemzeteké. Mi ma Magyarországot, az állandóságot ünnepeljük, a megmaradás képességét. Ez komoly felelősséget tesz ránk.

Ez az építő munka jellemzi Dunakeszit is, mindannyian érezzük, hogy egyre jobb élni Dunakeszin.

– Tuzson Bence igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő
Kaszás Géza író, producer, rendező

Kaszás Géza beszédében megköszönte Dunakeszinek a lehetőséget, hogy itt mutathatják be ezt a nagyszabású produkciót, valamint Farkas Pál karmesternek, aki a kezdetektől felkarolta a produkciót.

“Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” – zárta beszédét a producer.

Előző cikkStrandröplabda-bajnoksággal és bulival készül a Keszi-Klub a nyár végére
Következő cikkÚj buszmenetrend lesz Dunakeszin