Egy átlagos szerdai reggelen korgó gyomorral vágtam neki a városnak, hogy megtudjuk, melyik a legjobb reggeliző hely Dunakeszin. Azt mondják, a szerda a hét legkevésbé romantikus napja, így talán szerencsém lesz a bruncholást illetően. Három helyet teszteltem, vegyük is sorra, hol, mit és mennyiért kaptam.
Süti Café : neonpink csoda
Talán legkevésbé gondolná az ember, de a Süti Café élénk rózsaszín falai között nem a süti a leghangsúlyosabb falat. Ami azt illeti, már nem is emlékszem, milyen sütiket árulnak, annyira magával ragadott a belső design abban a pillanatban, ahogy beléptem. Rózsaszín, neon, faragott koponya, bicikli, papagáj, nyalóka, rózsakoszorú.
Bár elsőre meglehetősen durván hangzik, bent az atmoszféra annyira autentikus, hogy nem idegenkedik benne az ember. Meglepően otthonos. Az biztos, hogy ilyen vibráló színek között garantáltan felébred az ember. A hely maga nem túl nagy, de a helykihasználás jó.
Szabó Kristóf Sándor, a hely tulajdonosa széles mosollyal köszönt, ő felel a pultban az italokért is. Teljesen rájuk bíztam az ételválasztást, amíg vártam a reggelit, megkávéztam. Kifejezetten finom cappuccinót ittam.
Mentesek figyelem! Szinte minden fajta alternatív tej megtalálható a kínálatban, így a laktóz- és tejfehérje-érzékenyek is nyugodtan kávézhatnak. Emellett van széles gluténmentes, cukormentes és teljes kiőrlésű ételkínálat is.
A meglepetésételem egy avokádós reggeli volt, ebben tükörtojás, avokádókrémes pirítós, bacon és zöldségek foglaltak helyet. Mondanom sem kell, hogy isteni volt. A kávézó és reggelizőhely egyebek mellett nem a kiemelkedő sütikínálatáért, hanem a tulaj Süti nevű csau-csaujáról kapta a nevét, ahogyan az a logóban is látható. Az egész villásreggelis élményért 3580 Ft-ot fizettem. Minden forintja megérte, bátran ajánlom a helyet azoknak, akik szeretik a jó kávét, az extra barátságos kiszolgálást és a remek villásreggeliket.
Bőgér Bisztró : Azt a mindenit!
Az utam következő megállója a Bőgér Bisztróba vezetett. A Főtér melletti reggelizőhely belső designja nagyon jól kigondolt, kifejezetten kellemes atmoszférát teremtenek a műnövények.
A pulthoz lépve már annál jobban meglepődtem. Abszolút nem vagyok előítéletes a gasztronómiai preferenciák tekintetében, de kifejezetten nem a tojásos lecsóra, kolbászra, töpörtyűre készültem, amikor egy ilyen modern bruncholdába indultam.
Pedig a hely tulajdonosa, Anikó elmesélte, hogy nem csak, hogy nem ördögtől való dolog ez, de kifejezetten nagy vásárlói igény van ezekre a nehéz reggelikre. A párhuzamot valahol az angol reggeliben megszokott paradicsomos bab tengelyén kell keresni, és jobban belegondolva, a fatányéros reggelik szerves része a paprika és a paradicsom is. Persze akinek a reggeli puha gyomra nem bírja az ilyen finom szaftos falatokat, mint mondjuk én, azoknak is van busásan más lehetőség. Kímélőtől az édesen át a retró melegszendvicsig, ami házi húskrémmel készül. Engem ennyivel meg is vettek, meg természetesen egy karamellás cappuccinóval, amit itt is laktózmentes tejjel kértem.
Bár kérhettem volna bármi mással is, hiszen csakúgy, mint a Süti Caféban, itt sincs hiány alternatív tejekből és gluténmentes falatokból.
A retró melegszendvicsem természetesen retró melegszendvicssütőben készült, és végül egy nagyon egyedi készpénzfizető automatában hagytam ott majdnem 2300 Ft-ot. Tekintve, hogy a szendvicsem másik felét be is kellett csomagoltatnom, ez sem tűnt rossz üzletnek.
A Bőgér Bisztró egyik nagy sajátossága a két elszeparált vendégtér, ezért ha jó időben megy az ember, könnyedén el tud bújni a világ elől. Ezt a helyet azoknak ajánlom, akik szeretik az autentikus magyar ízeket, és nem érik be reggelire egy zabfalattal. Na meg persze azoknak is, akiknek fontos a jó kiszolgálás, hiszen az itt dolgozó lányok tényleg szuper jó fejek.
Napsütötte Sütöde : Született feleségek
A Napsütötte Sütöde volt az utolsó megállóm, már túl két kávén és két nagyon laktató reggelin. Így még rosszabbul esett, amikor belépve megcsaptak azok a mennyei illatok, amik a konyhából jöttek. A sütöde kifejezetten a kertvárosi bruncholás élményét adja. Az atmoszféra, a hely már önmagában elég, hogy a Született feleségek egyik részében érezzem magam.
Mivel már nagyon sokat ettem, és kifejezetten sokan is voltunk vendégek, így úgy döntöttem, az itteni zsákmányomat elvitelre kérem. Most egy kókusztejes lattéra esett a választás, és egy teljes kiőrlésű croissant-ra. Amíg készült a kávém, megtudtam, hogy nem csak a villásreggelire van itt nagy igény, hanem a házi szószokra, krémekre is. Volt belőlük elég sok, és meglepően érdekesen hangzó ízvilágok is.
Hamar megkaptam a reggelimet, ezalatt érkeztek még ketten, úgyhogy örültem, hogy a croissant-nommal végül tényleg nem vettem el egy kedves fiatal pár elől a helyet. Kint az autóban már csak azon gondolkoztam, hogyan tudnak olyan finom croissant-t adni, ami bár hiába, hogy akkora, mint a fél fejem, mégis 5 harapással habzsoltam be. Nagyon finom volt. Mindezért a kis harapnivalóért 1500 Ft körül fizettem, de a croissant önmagában megért volna ennyit. Ide nyáron egy nagy kiadós villásreggelire még mindenféleképpen vissza kell térnem. A Napsütötte Sütödét kifejezetten azoknak ajánlom, akik az igazi kertvárosi brunch élményt keresik, meg azoknak, akik szeretik az ananászos-baconös sajtkrémet.