Mátol az EU-s országnak biztosítania kell a polgárainak az EU-s Covid-igazolványt. Ezzel tudjuk bizonyítani, hogy nem vagyunk fertőzöttek. Ami legalább olyan fontos, hogy ezzel tudunk bizonyos szolgáltatásokat igénybe venni az Unió területén.

Minden tagállam maga határozza hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyeket az emberek csak uniós Covid-igazolvánnyal vehetnek igénybe. A dokumentumot mától az országoknak kötelességük biztosítani. Magyarországon is elérhető ez a dokumentum az EESZT-n keresztül.

Az igazolvány háromféle módon igazolhatja a védettséget.

  • Beoltották, egy éven belül.
  • Koronavírusos volt, és ezt egy 15 napnál régebbi, de 180 napnál frissebb antigén teszttel igazolta.
  • Frissen negatívra tesztelt, és ezt 72 óránál frissebb PCR-teszt igazolja.

Magyarország azért van furcsa helyzetben, mert az EU-s országoknak csak azokat köteles oltottként elismernie, akik az EU gyógyszerügynöksége által elismert vakcinát kapták. Azaz a Szputnyikkal vagy a Sinopharmmal beoltottak csak olyan országokban élhetnek az igazolvány adta lehetőségekkel, amelyeknek a kormányai erről külön döntést hoztak.

Akinek van ügyfélkapuja, az az igazolványt le is töltheti, vagy ki is nyomtathatja. Mindkettő esetben egy QR-kódban bújik meg az információ, azaz pecsét meg minden ilyesmi nélkül is érvényes. A letöltéshez egyszerre kell mobiltelefon és számítógép a kormányzati folyamatábra szerint, és kapunk PIN-kódot is az aktiváláshoz. Szükségünk lesz a TAJ-számunkra is.

Az EESZT-n keresztül már az elmúlt napokban el lehetett érni az igazolást.

Előző cikkKutyamosó Dunakeszin? Szavazzon, hogy kell-e nekünk ilyesmi!
Következő cikk4 év börtönt kapott a gödöllői HÉV-nél erőszakolni akaró ukrajnai férfi