Azt gondolnánk, hogy Magyarország ingatlanpiacán a fővárosban a legmagasabbak a négyzetméter árak, de valójában sok drágább település akad. Az ingatlannet.hu 2021 februári statisztikai adatait felhasználva mutatja be, hogyan viszonyulnak egymáshoz Budapest és az agglomeráció ingatlanpiaci árai. Vajon Dunakeszi már meghaladja a fővárosi szintet?

A dunakeszi házak árai elég borsosak a megyében

A vizsgált települések közül a házak tekintetében a legmagasabb átlagár Budaörsön volt idén februárban. Itt egy családi ház átlagosan 630 ezer Ft/m²-be került. Ehhez képest a szentendrei házak csak 10 ezer forinttal maradtak le négyzetméterenként. Így Budaörs és Szentendre megelőzte a budapesti családi házak 570 ezer Ft/m²-es februári átlagárát.

Ebben az időszakban Dunakeszin a fővárosi szinthez közel, átlag 550 ezer forintért hirdették meg a házak egyetlen négyzetméterét. Az agglomerációban Érd családi házainak 540 ezer forintos átlagos négyzetméter ára sem maradt le túlságosan.

Az elemzésbe vont települések eladó családi házainak kínálati árait nézve, a legalacsonyabb négyzetméter árak Gödöllőn és Vácon voltak idén februárban, méghozzá itt 450-470 ezer Ft/m²-es átlagáron keringtek az ilyen típusú ingatlanok a piacon.

Dunakeszi lakására a középmezőnyben

A családi házakkal ellentétben a lakások piacán Budapest és Budaörs lett a legdrágább a vizsgált települések között. A lakásvásárlók számára népszerű városokban a téglaépítésű lakásokat 850 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra az idei év elején.

Budapesthez és Budaörshöz képest viszonylag alacsonyabb, átlag 710 ezer forintos négyzetméter áron lehet téglalakáshoz jutni Szentendrén. Körülbelül egy árszintre sorolható Dunakeszi, Érd és Gödöllő, a maguk átlagos 600-650 ezer Ft/m²-es lakáspiaci áraikkal.

Az ingatlannet.hu által felállított árversenyben pedig a házakhoz hasonlóan a téglalakások esetében is Vác sorolódik hátra. Azért egy váci téglaépítésű lakás sem mondható olcsónak, hiszen átlagos négyzetméter ára jelenleg jóval meghaladja a fél millió forintot.

Összességében elmondható, hogy a nagyobb városokban általában jóval borsosabbak az ingatlanárak, de persze vannak kivételek. Sokan azért költöznek egy kisebb településre, mert ott jóval többet érhet a pénzük és egy jóval nagyobb ingatlant vásárolhatnak mindössze egy fél órás autóútért cserébe. Jelenleg az emberek nemcsak emiatt gondolkoznak el a vidékre költözésen, hanem a koronavírus miatt is. A járványidőszakban ugyanis felértékelődtek a zöldövezetek.

Előző cikkTuzson Bence és Dióssi Csaba már végighajtott az új kerékpárúton
Következő cikkKisiklott egy vonat a Nyugatiban, késések jönnek