Február elsején morgatópróbát tartanak országszerte, így Pest megyében is. Összesen 627 helyen szólalnak meg a szirénák, de előtte szöveges tájékoztatást is hallhat.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 627 lakossági riasztó tájékoztató, illetve 410 monitoring végpontot telepítettek.

Dunakeszihez legközelebb a IV. kerületben van ilyen hely. Pest megyében pedig Százhalombattán, Szigetcsépen, és további 27 riasztó végponton. Jellemzően veszélyes üzemek környezetében.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a MoLaRi-rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében!

A szirénapróbának alapvetően két típusát különböztetik meg: csökkentett üzemű (morgató) próba, hangos üzemű (teljes körű) próba.

A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon.

A csökkentett üzemű (morgató) próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Szöveges rész: „Figyelem, ez próba,  Figyelem, ez próba, most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!” A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés: „Morgatópróba” jelzés lesugárzása.

A próba során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik be.

Szöveges rész: „A próbának vége!  A próbának vége!”

Címlapkép a katasztrófavédelem fotója

Előző cikkKülönleges, 90 platánból álló fasorral védik majd a Dunakeszin biciklizőket
Következő cikkHogy került a taxi a susnyásba? Baleset a 2-es úton