Január 20-án 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Szombaton 537 helyszínen több mint 72 ezren felvételiznek. Dunakeszin a Radnóti, a IV. Béla gimnáziumba a és a Lányi Ferenc Technikumba is lehet felvételizni, mindháromba nagy az érdeklődés. A nagy nap után azonban még rengeteg teendője lesz a diákoknak és szüleiknek. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, szabályokat, határidőket és dátumokat a 2024-es középiskolai felvételivel kapcsolatban.

Január 20-án, 10 órakor tartják az idei középiskolai felvételik írásbeli fordulóját a 4, a 6 és a 8 osztályos középiskolákba, és ahogy fent jeleztük, az Arany János Tehetséggondozó Programba tartozó intézményekbe jelentkezőknek is. A pótnap január 30-án lesz, erre azonban csak azok a diákok mehetnek majd el, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak ott lenni.

Kiknek és miből kell vizsgázniuk?

Az írásbelit azoknak a diákoknak kell megírniuk, akik olyan középiskolába jelentkeznek, ahol ez követelmény. Nem minden középiskola szervez vizsgákat, vannak olyan intézmények például, ahol a középiskolai jegyek alapján rangsorolják a jelentkezőket.

A központi felvételi vizsga minden diáknak, az ország minden iskolájában két részből áll: 

  • egy 45 perces matematika és 
  • egy 45 perces magyar nyelv feladatsorból.

Hogyan számolják a pontokat az írásbelin?

A 45 perc alatt a diákoknak egy tíz feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk. Ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. A korábbi évek feladatsorai és a javítókulcsok itt elérhetők.

Mikor lesznek meg az írásbeli eredményei?

A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények február 9-én értesítik majd az írásbeli eredményéről a diákokat.

Hol lehet megnézni a javítókulcsot és a kijavított feladatokat?

A korábbi években az Oktatási Hivatal már a vizsga napján, délután közzétette a hivatalos megoldókulcsot és a feladatsorokat a honlapján. A kijavított vizsgákat pedig abban az iskolában lehet majd megnézni, ahol a felvételit írta a diák. Általában az írásbeli előtt a helyszínen jelzik, hogy a megtekintésre pontosan mikor lehet menni, illetve a vizsga előtt a táblára írják majd fel, így érdemes figyelni.

Mikor lesznek a szóbeli vizsgák?

A szóbeli vizsgák az írásbelik után 2024. március 4.  és március 20. között lehetnek, azonban ilyet nem minden iskola szervez.

Mikor derül ki, hogy kit, melyik középiskolába vettek fel?

A végleges eredmények 2024. május 2-ig derülnek ki, azonban a felvételi időszakban az iskolák ideiglenes rangsorokat is közzétesznek.

Előző cikk“Nagy szerelmesei vagyunk Dunakeszinek” – Átadták a 2000. babacsomagot
Következő cikkJégpályák éjszakája Dunakeszin