Megmutatta a dunakeszi Duna-partot külügyminiszter társainak Szijjártó Péter. A szlovén, szlovák, cseh és osztrák külügyminiszterrel a dunakeszi Part Cafében ebédeltek. Jachttal érkeztek Budapestről ahol a “központi ötök” tanácskoztak.

Dunakeszi vezetői is üdvözölték azt a 4 külügyminisztert, aki Szijjártó Péter meghívására városunkban ebédeltek. Jachttal érkeztek Budapestről. Hajójukat rendőrségi vízimotorosok biztosították. Mindez abból a 70 másodperces videóból derül ki, amelyet a magyar külügyminiszter osztott meg.

A felvételen annyi látszik még, hogy a Wiking Yacht Club legénysége hozta őket. A rövid videóból az is kiderül, hogy Ivan Korčok, szlovák politikus valószínűleg szintén hajón érkezhetett Budapestre.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/288167735831759/?t=0″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Az eseményről Sipos Dávid, Dunakeszi alpolgármestere osztott meg egy fotót Facebook-oldalán. Ezt a mi címlapképünk.

Szijjártó Péter magyar (k), Ivan Korcok szlovák (b), Alexander Schallenberg osztrák (b2), Tomas Petricek cseh (j2) és Anze Logar szlovén külügyminiszter (j) az úgynevezett bécsi ötök informális csoportosulás budapesti sajtótájékoztatóján. MTI/Koszticsák Szilárd

A budapesti hivatalos tárgyalásokról az MTI az alábbi tudósítást tette közzé: Az úgynevezett bécsi ötök informális csoportosulás sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter közölte: Magyarország 34,5 milliárd eurónyi (több mint 12 200 milliárd forint) kereskedelmi forgalmat bonyolít le a másik négy állammal. Ez a magyar kereskedelmi forgalom egyhatoda. Közép-Európa sikeresen védekezett a koronavírus-járvány ellen, ezért úgy döntöttek, hogy fenntartják a bécsi ötök együttműködését. Ennek különösen nagy a jelentősége most, amikor sok környező országban egyre rosszabbak a fertőzöttségi adatok – tette hozzá a magyar miniszter.

Szijjártó Péter azt szorgalmazta, hogy igazságosan osszák el az európai uniós forrásokat a következő hétéves ciklusra. Elfogadhatatlan, hogy többet kapjanak a koronavírus-helyzetet felelőtlenül, magukat eladósítva kezelő, valamint a gazdagabb államok – jelentette ki.

Alexander Schallenberg, Ausztria európai és nemzetközi ügyekért felelős szövetségi minisztere is kiemelte a bécsi ötök egyeztetésének fontosságát. Szeptemberben Szlovéniában találkoznak, akkor ez már hagyománynak fog számítani – mondta. Megjegyezte, hogy a csoportosulást középső ötöknek (central five) is nevezik. A koronavírus-járvány még nem múlt el, sőt még a csúcsára sem ért – figyelmeztetett Alexander Schallenberg, hozzátéve: ügyelni kell arra, hogy “ne legyen nagy bozóttűz a parázsló fészkekből”.

Az osztrák tárcavezető is kiemelte, hogy méltányos európai uniós forráselosztást kell megvalósítani, és megfelelő szinten kell tartani a hitelek arányát. Semmi szükség arra, hogy még egy európai intézményi válság is rárakódjon a koronavírus-járványra – fogalmazott.

Tomás Petricek cseh külügyminiszter közölte: a virtuális egyeztetések után először egy hónapja Bécsben találkoztak ebben a formában. A keddi tárgyalás célja elsősorban a járvány gazdasági hatásainak megvitatása volt. A koronavírus nem tűnt el, meg kell tanulni együtt élni vele – hangoztatta Tomás Petricek.

Ivan Korcok, Szlovákia külügyi és Európa-ügyi minisztere azt mondta, meg kell védeni a térséget, tudatosítani kell, mennyire gyönyörű ez a hely. Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány miatt kiderült: amit öröknek gondoltunk, az valójában nem az. Példaként említette a szabad utazást. Ugyanebben az időszakban világossá vált, hogy mennyire nélkülözhetetlen a párbeszéd – fűzte hozzá.

Anze Logar szlovén külügyminiszter arról beszélt, hogy a világjárvány új dimenzióba vezette át a bécsi ötöket. A keddi tárgyalás vezérfonalát a koronavírus pénzügyi hatásai adták – erősítette meg Anze Logar is, aki úgy fogalmazott, hogy barátok közt érzi magát.

A dunakeszi ebédre az MTI által is idézett sajtótájékoztató után került sor.