Továbbra is magasak Pest megyében az ingatlanok négyzetméter árai, ami nem könnyíti meg a vásárlást tervezők helyzetét. Legtöbben hitelt vesznek fel, hogy megvegyék a kiszemelt ingatlant. Kíváncsiak voltunk, vajon mennyiért vehetünk egy átlagos 50 négyzetméteres lakást megyénkben, és milyen ingatlanra lenne elég 30 millió Dunakeszin.

 Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján összevetést készítettünk Pest megye négy legnépesebb városából. Arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg téglalakások tekintetében milyen négyzetméter árakkal találkozunk Cegléd, Szigetszentmiklós, Érd és Dunakeszi esetében. A grafikonon látszik, hogy Cegléden lehet a legolcsóbban téglalakást vásárolni, ahol azok átlagosan 375 ezer Ft/m²-be kerülnek. Ha alapul veszünk egy 50 m²-es lakást, Cegléden 19 millió körül találhatunk, míg Szigetszentmiklóson már ennél jóval többért, ugyanis ott 25 millió körül árulják a téglalakásokat.

Dunakeszi drága avagy itt sokat ér az ingatlanunk

Érden és Dunakeszin közel azonos nagyságrendű a téglalakások négyzetméter ára, előbbinél 605 ezer Ft/m², utóbbinál pedig 624 ezer Ft/m². A korábban említett 50 m² területű téglalakást Érd esetében 30 millió körül, Dunakeszi esetében pedig 31 millió körül tudnánk megvásárolni. Érdekességképpen a legolcsóbb és a legalacsonyabb négyzetméter árakat összevetve azt láthatjuk, hogy Dunakeszin közel duplájába kerülnek a téglalakások, mint Cegléden.

Hány négyzetméterre elég 30 millió forint?

A téglalakások négyzetméter ára 17%-kal kerül többe a panellakásoknál, továbbá 11%-kal a családi házaknál és 8%-kal a sorházaknál. Ha 30 millió forint értékben szeretnénk ingatlant vásárolni Dunakeszin, akkor abból egy körülbelül 57 négyzetméteres panellakást tudnánk venni, hiszen azoknak négyzetméter ára 530 Ft/m². A családi házak négyzetméter ára 561 ezer Ft/m², tehát 54 négyzetmétert tudnánk belőle vásárolni. Sorházból (579 Ft/m²) már csak 52 négyzetmétereset, míg téglalakásból (624 Ft/m²) csak 48 négyzetmétert vehetnénk. Vagyis 30 millió forintból már élhető ingatlant lehet vásárolni városunkban.

Hitel nélkül nem megy a lakásvásárlás

Nincs mit szépíteni, jelenleg eléggé elrugaszkodott az ingatlanárak alakulása hazánkban. Fiatalként önerőből lehetetlen, míg a későbbiekben is csak folyamatos spórolás és megtakarítás mellett van kilátás arra, hogy valaki saját ingatlant vásároljon magának. Legtöbben lakáshitelt vesznek fel. A 19-29 éves korosztály ötöde szeretne lakást vásárolni, függetlenedni és nagy részük (74%-uk) tudja, hogy ezt csak hitellel fogja tudni megvalósítani, hiszen nincs lehetőségük annyit félretenni, hogy ezt önerőből finanszírozzák.