18 ezer facsemetét ültettek el az M2-es autóút és az alagi városrész között. A főkertész szerint ezzel is csökkenteni tudják az onnan érkező por és zajterhelést.

15000 akáccsemetét és 3600 db nyárfát ültettek el másfél héttel ezelőtt az M2 autóút közelében. Ezzel is létrehozva egy új erdőt Dunakeszin az Alagi major út és a Fóti út között. Nagyjából 3,2 hektárnyi területen folyt a munka.  A város egyértelmű célja, hogy ezzel védje Alagot a por- és zajterheléstől ami az autóút felől érkezik.

Tóth Eszter főkertész a Post kérdésére elmondta az akác nem aggályos fafajta. A Gödöllői-dombság homokos buckáira általános, hogy akácot telepítenek annak homokmegkötő volta, illetve széles tűrőképessége miatt. Miután az állomány megerősödik, fokozatosan lehet esetlegesen, amennyiben szükséges, őshonos elegyfajokat is telepíteni – akár kocsányos tölgyeket. Brüsszel nem annyira kedveli az akácokat 5-6 éve erről komolynak tűnő vita folyt – vetettük fel a szakembernek. Tóth Eszter úgy látja, hogy miközben minden erdőtelepítési terv szerint ment, az akác, és a nyár viszonylag gyorsan növő fajok, így hamarabb lesz belőle véderdősáv, a virág és a méz járulékos haszon. Az EU, a tévhitekkel ellentétben, támogatja az erdőtelepítéseket, az akácerdőt is.

szürke nyár

A nyárfától sokan allergiásak vetettük közbe. Dunakeszire erdészeti származási bizonylattal rendelkező szürke nyárfákat telepítettünk – világosított fel Tóth Eszter, amelyek mind hím ivarúak, szelektáltak, egyszerűbben fogalmazva mind fiú, azaz nem lesz vattázó termésük, nem allergizálnak.

A főkertészt kérdeztük arról is, hogy milyen esély van arra, hogy itt valódi erdő legyen. Szerinte elvileg az összes facsemetéknek a következő nyárra  ki kell hajtania, ami nem ered meg azt pótolják. Jövőre azonban még sok fenntartási feladatuk lesz, gyommentesítés, esetleg kapálás, utána pedig az erdészeti ütemtervnek megfelelően folyik majd az üzemeltetés.

Végül már csak arra voltunk kíváncsiak, hogy egy hét alatt miképpen volt lehetséges 18 ezer fát elültetni. Nos erdészeti csemete ültetőgéppel telepítettek. Két gép dolgozott a területen egyszerre.

Előző cikkAdventi gyertyagyújtás a főtéren
Következő cikkBő egy év és elkészül a felújított szakorvosi rendelő