Április 8-án rendezték meg a 25. Dunakeszi Helytörténeti Vetélkedőt a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában. A nagy múltú versenyen a felső tagozatos diákok helytörténeti és lakóhelyismereti tudásukat mérték össze. A díjakat Dióssi Csaba polgármester és Dallos Gyula örökös magyar bajnok, miniszteri biztos, az eseménye fővédnöke adta át.

Hatfős zsűri fogadta a versenyre kész diákokat a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola aulájában. Kárpáti Zoltánné, az iskola igazgatója köszöntötte a diákokat, és mutatta be a zsűri tagjait: Zentai Katit, a IV. Béla Gimnázium igazgatóját, Szabóné Ónodi Valériát, a DÓHSZK intézményvezetőjét, Nyíri Márton alpolgármestert és dr. Kerekes Dóra helytörténészt, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét. A köszöntőt követően Dalos Gyula miniszteri biztos, örökös magyar bajnok, mesteredző buzdította a verseny előtt álló diákokat.

Kárpáti Zoltánné igazgató köszöntötte a diákokat, tanárokat és a zsűri tagjait

Különleges díjat ajánlott fel Dallos Gyula

Dunakeszi díszpolgára elmesélte a versenyzőknek, hogy amikor 1969-ben Dunakeszi-Alagon a galopptréningpályán készült a müncheni olimpiára, akkor még csak 17 000-en éltek a városban, ahol csak egy aszfaltozott úton tudtak közlekedni a járművek.

A város azóta rengeteget fejlődött, a lakosság pedig több mint 43.000 fő. „A vetélkedés egy remek kihívás, mert azokat az ismereteket, amiket megtanultatok a felkészülés során, azok hasznos tudássá alakulnak a lakóhelyetekről” – mondta a vetélkedő fővédnöke, aki aktív sportoló korában szerzett serlegét ajánlotta fel a győztes csapatnak.

Dallos Gyual örökös magyar bajnok, miniszteri biztos volt az esemény fővédnöke

Dr. Kerekes Dóra helytörténész, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője ismertette a diákokkal a verseny forgatókönyvét, szabályait a 9 versenyző csapatnak, akik 5 helyszínen forgószínpadszerűen oldották meg a helytörténeti feladatokat. A diákoknak volt alkalmuk megtapasztalni a tintával írást, az 1960-as évek iskolai órarendjének összeállításában is kipróbálhatták magukat. Emellett kreatív faladatokkal is találkoztak a szabadulószobának berendezett egyik tanteremben, illetve Dunakeszi épített örökségével, múltjával és jelenével kapcsolatos keresztrejtvényeket tölthettek ki. Régi oktatási tárgyak felismeréséről is számot adhattak, úgymint például a palatábla, a spongya, a penna, a tollpárna, a cserkésznyakkendő, a cserkészszimbólumok.

A diákoknak nem csak lexikális tudásukra, hanem kreativitásukra is szükségük volt

A közel kétórás versenyzést követően Dióssi Csaba polgármester adta át a díjakat. A gratulációk mellett a polgármester a diákokhoz intézett beszédében kiemelte, hogy a történelmi ismeretek által könnyebben boldogulhatunk az életben. “Érdemes helytörténettel foglalkozni, mert igazi lokálpatriótákká csak úgy tudunk válni, hogy ha ismerjük a lakóhelyünk történelmét, ez pedig feltétele annak, hogy igazi közösséggé váljunk” – mondta Dióssi Csaba, aki megköszönte a szervezők munkáját a helytörténeti verseny lebonyolításában.

Kerekes Dóra ismerteti a diákokkal a feladatokat

A hazaszeretet Dunakeszi szeretetével kezdődik

Nyíri Márton alpolgármester, a zsűri elnöke elmondta, hogy nagyon tiszteli azt az elképesztően nagy munkát, amit a diákok és a felkészítő tanárok beletettek a felkészülésbe.

“A hazaszeretet az otthon szeretetével kezdődik. A szoros eredmény mutatja, hogy mindenki lelkes, szereti ezt a várost, fontosNAK érezte a felkészülést”

– nyilatkozta az alpolgármester.

Dióssi Csaba polgármester adta át a díjakat, a győztes pedig Dallos Gyula aktív sportoló korában szerzett serlegét is átvehette

Harmadik lett a Keszi tészták csapata, második az Elemisták csapata és az Alagi betyárok szerezték meg a győzelmet.

Előző cikkÚjra a világ tetején a dunakeszi Musztáng Sportegyesület felnőtt női nagyformációs csapata
Következő cikkTűzoltók segítségével jutottak be a mentők egy idős személyhez