Prágát, Varsót, Pozsonyt szinte mindenben megelőzte Budapest, Bécset pedig a szállodai kapacitás kihasználásában tudta felülmúlni. Elképesztő turisztikai eredményeket hozott a tavalyi év, és az sem semmi, hogy valaki 102 évesesen is úgy érezte, Budapestet még látnia kell.

Tihanyi panoráma FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Mutatjuk a legérdekesebb adatokat:

  • A legfontosabb küldőországok 2022-ben: Németország, Csehország, Románia, Egyesült Királyság. A legtöbbet költő külföldi turisták: Németország, USA, Egyesült Királyság a költések tekintetében.
  • Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke ismertette a 2022-es számokat, ez alapján kiderült: összesen 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött tavaly magyarországi szálláshelyeken. Ez megközelíti a 2019-es rekordévet.
  • Nyíregyháza mellett Gyula, Pécs és Budapest is kiemelkedően teljesített. A legtöbben összességében a Balaton és a Mátra-Bükk térségben foglaltak szállást.
  • A legidősebb turista, egy 102 éves amerikai Budapestre látogatott, a második, egy százéves Hévízen pihent.
    Egy átlagos szállodai szoba ára közel 30 ezer forint (29.229 Ft).
    A szálláshelyek összbevétele 668 milliárd forint volt tavaly, a vendéglátóhelyek összbevétele közel 1500 milliárd (1490 milliárd) forint.
Előző cikkHárom Dani, három aranyérem és egy országos csúcs – VIDEÓ
Következő cikkVégzetes gázolás miatt indított vizsgálatot a rendőrség