Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az intézkedések éjféltől lépnek életbe.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Koszticsák Szilárd

Beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.

Szlovéniából és Olaszországból is a vonatokat, buszokat, repülőket leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá Gulyás Gergely. Közölte továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.

Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani. Mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni, de e pillanatban más iskolák bezárását nem tartják indokoltnak.

Az EMMI kéri az iskoláktól, hogy minden iskolai programot, március 15-ei és más ünnepséget, tábort, erdei iskolát, külföldi utazást, osztálykirándulást – beleértve ebbe a Határtalanul! programot, az Erasmus és Erasmus+ programot, külföldi nyelvtanfolyamot és a testvériskolai látogatásokat is.

A vészhelyzetet 15 órától léptették életbe. (MTI)

Cikkünk folyamatosan frissül.

Előző cikk6 milliárdot terveznek elkölteni 5 év alatt Dunakeszin
Következő cikkFelfüggesztik a rendezvényeket a VOKE-ban