A Duna-part északi szakaszán valaki az elmúlt napokban több vízparti fába is mélyen belevágott. Ez amellett, hogy minősíthetetlen barbárság, több tízmillió forintnyi károkozás is. Rendőrségi feljelentés is született az ügyben.

A vízügyi igazgatóság kénytelen kivágni a megrongált fákat

Tóth Eszter, a város főkertésze elmondta, hogy “az elmúlt időszakban egyre több lakossági bejelentés érkezett, hogy a Duna sor északi szakaszán sajnos több vízparton álló fában kárt okoztak.”

A terület a nagyvízi meder része, állami tulajdonban van. Kezelője a Közép Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság. Az illetékeseket értesítették, a helyszíni szemlék megtörténtek.

A Duna-part északi szakaszán történt a több tízmillió forintnyi károkozás

“A fák törzsét kb. egy méter magasságban teljes keresztmetszetben átvágták.

A fák életfolyamataiban a szállítószövetek átvágásával visszafordíthatatlan károkat okozva.”

Tóth Eszter főkertész

“A kár a Magyar Faápolók Egyesületének faérték számítása alapján is több tízmillió forintban mérhető. A szükséges intézkedéseket megtesszük!” – húzta alá a főkertész.

A parti sávban, főként ezen a szakaszon azért is veszélyes a fakivágás, rongálás, mert itt a folyó folyamatosan bontja a partfalat, sokszor nagyobb földtömeg szakad le, ezek a nagy fák pedig kiterjedt gyökérzetükkel tartják azt. Ha a fa elpusztul, a gyökere is elkorhad, és a partfal könnyebben károsodik, omlik le, helyrehozhatatlan károkat okozva a partfalban, az útban, a parti házsorban.

Kérdésünkre, hogy milyen intézkedéseket tesz a város, Tóth Eszter azt a választ adta, hogy megtették a rendőrségi feljelentést, és kamera kihelyezését tervezik a területre. Emellett sajnos a biztonság miatt szükséges a fák kivágása, ezeket az illetékes vízügyi igazgatóság fogja megtenni.

Menthetetlenek a fák, amelyekbe mélyen belevágtak a Duna-parton

Előző cikkCsoma Attila: Figyeljünk oda a dunakeszi művészekre – megnyílt a Tavaszi nyitány című kiállítás
Következő cikkErős széllökések veszélye miatt másodfokú riasztást adtak ki