Pest megyei vállalkozókkal találkozott Dunakeszin György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelősállamtitkára valamint Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára és a térség országgyűlési képviselője. Sok pénzt ígértek.

Soha nem látott méretű források érkeznek a magyar gazdaságba a vállalkozások fejlesztésére a 2021-2027-es európai uniós pályázati ciklusban – legalábbis erről volt szó azon a találkozón amelyen György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelősállamtitkára valamint Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára és a térség országgyűlési képviselője vett részt Dunakeszin. A helyi vállalkozknak vázoltáka 2021-től kezdődő uniós költségvetési ciklus várható előnyeit.

Az ITM államtitkára jelezte: még folynak Brüsszellel a tárgyalások, ezért egyelőre nem szeretnének a pályázati források nagyságáról számokat mondani. Elmondta viszont, hogy a magyar kormány tervei szerint lesznek úgynevezett tömegpályázatok, amelyeket negyedévente hirdetnek meg, és ezekről 3-4 hónap alatt döntések is születnek.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a pályázatok nem a hagyományos rendszer szerint fognak működni, nem kell külön eszközre, foglalkoztatásra, digitalizációra, energiahatékonyságra, képzésre és más fejlesztési célokra pályázni, hanem csak magára a beruházásra, amelyhez – a felsorolt – szakmai részek tartoznak. Így lesz a kis- és középvállalkozói stratégia high-tech és zöld – mutatott rá.

György László kitért arra, hogy

a támogatói összeget a támogatói okirat kiállítása után egyben odaadják a vállalkozásoknak, egyelőre hitel formájában, és amint teljesülnek a feltételek, a finanszírozás vissza nem térítendő támogatássá alakul. 

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára és a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy

Pest megye végre különálló régió lesz, ezért sokkal nagyobb uniós támogatásban részesülhetnek az itt működő vállalkozások, mint eddig.

Hangsúlyozta: „Ahogy eddig is, ezután is mindent meg fogunk tenni a helyi vállalkozások, a munkavállalók és a családok védelmének érdekében. A térségben több száz cég kapott munkahelymegtartó támogatást, több ezer ember munkahelyét sikerült ezen keresztül megvédenünk, ami többezer család megóvását és napi megélhetését is jelenti.”