Harmadik éve tart a “Tiszta udvar, rendes ház” program a városban. Nyíri Márton, az önkormányzat környezetvédelmi főtanácsnoka elmondta, hogy a tábla megszerzésének főbb kritériumai a virágosított, zöldített, rendezett kert, az utcafront felé néző rendezett homlokzat és a szelektív hulladékgyűjtésbe való bekapcsolódás. Ez utóbbi egy szintén nagyon lényeges pontja annak, hogy tiszta, zöld környezetben élhessünk. Szintén nézik, hogy a gépjárművek parkolása szabályszerűen legyen megoldva. Ne az utcán, hanem az ingatlanon belül.

Hetente két-három táblát adnak át, idén már száz fölött van a kiosztott elismerések száma. A programba jelentkezni kell, és erre biztat is mindenkit az önkormányzat. A környezetvédelmi tanácsadó testület tagjai fénykép alapján vagy helyszíni szemle után döntenek a táblákról, de eddig még nem találkoztak olyannal, akit el kellett volna utasítani. Nyíri Márton említ egy érdekes esetet, amikor valaki születésnapi ajándéknak szánta a társának a címet, és nagy volt a meglepetés, amikor mentek a táblával.

Az első elismerést Elek László és felesége kapták, akik 26 éve élnek Dunakeszin a Tisza utcában, saját építésű házukban. Fiuk már elköltözött, egy macskájuk van. Mindketten a fóti Tímár Vaskernél dolgoznak, László telepvezető helyettes, a felesége könyvelő. A kertben sokféle fa található: tiszafa, cukorsüvegfenyő, vörösfenyő pálma, és van egy kis tó is halakkal. A kert kialakítása közös munka, a gondozás nagy részét László végzi, de a beszerzést a felesége intézi.

“Én azt a növényt nagyon szívesen gondozom, amit ő megvesz, közös az ízlésünk” – teszi hozzá László. Minden tavasszal megújítják a kertet, de amit lehet, átteleltetnek. Kis unokájuk augusztusban lesz 4 éves, neki szeretnének egy kis játszóteret csinálni a kertben, mászókákkal. A garázs László birodalma, itt gyűjti a régiségeket.

A nap másik tábláját a Perczel Mór utcában élő Buczkó Gábornak adta át Nyíri Márton és Juhász Ádám alpolgármesteri megbízott. Gábor reklámdekorációkat készít a cégével. Két gyermeke van és a kertben minden róluk szól. Miattuk választott a család ekkora telket, hogy legyen helyük mozogni, játszani, gyakran az utcából a többi gyerekkel együtt. Nagyon fontos volt a játszótér kialakítása, de ügyeltek arra is, hogy a növényzet is tökéletes maradjon.

Előző cikkDunakeszin a járvány alatt sem kell többet fizetni a lángosért
Következő cikkMegnéztük, milyen luxusban, gyerekkel nyaralni Noszvajon