Várhatóan 2018-tól katolikus iskola nyílik a mostani Szent István helyén. Az eddigi diákok az új, 24 tantermes suliba mennek át. A katolikus iskolában az első évben csak első és második osztály lesz.

szentistvan

Új alapítású, katolikus iskola lesz a mostani Szent István suli helyén. Az egyháznál azzal számolnak, hogy két első és egy másodikos osztályuk lesz 2018-tól. Főleg a környéken lévő katolikus óvodákból várják a jelentkezőket. Dunakeszi, Fót és Mogyoród is szóba jöhet. Puskás Balázs a Postnak elmondta: az új iskolának az a célja, hogy a településen és a környéken élő családok számára elérhetővé tegyék a katolikus nevelést, oktatást. Az új katolikus általános iskola nem lesz jogutódja a Szent Istvánnak, csupán arról van szó, hogy annak helyén új intézmény jön létre, melybe bárki jelentkezhet, aki katolikus iskolába szeretné járatni a gyermekét. „Természetesen örömmel látjuk a Szent Istvánhoz tartozó családokat is, de nyilván nem az a cél, hogy onnan csábítsunk át diákokat, elsődleges célközönségünk a katolikus óvodákban idén és jövőre nagycsoportos gyerekek és családjaik. (Ezt az idézetet cikkünk megjelenése után, Puskás Balázs észrevétele nyomán írtuk a cikkünkbe.)

2018 szeptemberében indulhat az oktatás a felújítandó épületben.

Az államtól félmilliárdot kapnak, míg a katolikus egyház mintegy 400 milliót költ majd az iskolára.

A többi között szabványos méretűre bővítik a tornatermet, új konyha is lesz, és természetesen felújítják az egész épületet.

Puskás Balázs
Puskás Balázs

Puskás Balázs még arról is beszélt, hogy az új iskolában lesz hétindító imádság, a jelentős ünnepeken közös szentmise és külön ünneplik majd a fontos egyházi ünnepeket is. Lesznek olyan osztályok is, ahol osztálymisék is lehetnek. Aki tehát nem hívőként szeretné ide járatni a gyerekét, annak ezzel számolnia kell.

A Post úgy tudja, hogy bár még nem dőlt el, de az egyházi berkekben fontosnak gondolnák, ha erőteljes angol nyelvoktatás is folyna az új katolikus iskolában. Az iskola egyébként korábban is a római katolikus egyház tulajdona volt. Története a 18. századba nyúlik vissza. A II. világháború után a kommunisták államosították.

Előző cikkLángokban állt egy autó Dunakeszin
Következő cikkA Strabag most is nyert, épülhet az M2