Január 31-ig érvényesek az idei autópálya-matricák, a 2020-ra szóló megyei és országos úthasználati jogosultságokat ugyanakkor már ebben a hónapban meg lehet váltani. Január 1-től emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, a kutaknál ezentúl csak E10-es üzemanyagot lehet majd kapni. Ez néhány 2000 előtt gyártott autónál gondot okozhat. 

A matricák személyesen és digitális felületeken is megvehetők. Áruk nem változott, az állami útdíjszolgáltató online felületén (ematrica.nemzetiutdij.hu) vásárolva kényelmi díjat sem kell fizetni. SMS-sel ugyanakkor nem váltható elővételes jogosultság, mivel ilyenkor a vásárlás napja az érvényesség kezdete. Az éves matricák a következő év januárjának végéig érvényesek, vagyis a 2020-as autópályamatricák 2021. január 31-ig használhatók.

A kormány döntése értelmében szerdától emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban. A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lesz 2020. január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

A szakportálok szerint a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére. Jellemzően a 2000 előtt gyártott autókról van szó, de íme a lista, mert vannak egészen új, 2011 előtt gyártott autó is, amelyek nem bírják az ilyen benzint. Azt mondják, hogy az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni.

 

Előző cikkEzt a sajtot azonnal vigye vissza a Lidlbe!
Következő cikkBaleset a Fóti útnál