7.59 százalékponttal nyerte meg Tuzson Bence a vaásrnapi választást. Az adatok feldolgozottség 98,94 százalékos, ez lényegében a végeredmény, még az átjelentkezők és a külföldi szavazatok vannak hátra.

29437-en szavaztak Tuzson Bencére a Pest megye 5. számú választókerületében. A fideszes politikus a szavazatok 43,59 százalékát szerezte meg. A második helyen a baloldai, eredetileg DK-s Rónai Sándor végzett. Rá 24310 (36%) választópolgár voksolt. A harmadik helyen a jobbikos Varga Zoltán Péter végzett. A szavazatok 15.,42 százaléka, összesen 10411 érkezett rá.

Mi volt 4 éve

Tuzson Bencére többen szavaztak, mint 4 éve, akkor 23620 voksot gyűjtött be. A második Szabó Imre (MSZP-EGYÜTT-DKPM-MLP) lett 17607 szavazattal. Érdekesség, hogy a Jobbik akkor is harmadik helyig jutott, százalékban azonban most gyengébben szerepeltek, mint 2014-ben. Nyíri Mártonra az akkori voksok 16,35 százaléka érkezett, míg most a Vona-párt jelöltje vasárnap csak 15,42 szaázalékot tudottt begyűjteni. A 4 évvel ezelőtti szavazás érdekessége volt még, hogy az LMP-s Juhász Péter is begyűjtött 4326 (7,58%) voksot.

Mi lett volna ha

A számok tehát azt mutatják, hogy Tuzson Bence ezúttal nehezebb helyzetben volt, mert az Együtt és az LMP sem indult ellene, igaz a Momentum színre lépett. A “lila párt” mostani 3,49 százaléka azonban nem osztott vagy szorzott volna az elszámolásnál, hiszen ezzel a három és fél százalékkel sem érték volna utol Tuzson Bencét az ellenzékiek. Egyedül akkor lett volna némi esély, ha a Jobbik is visszalép, de erre ők egyetlen helyen sem voltak hajlandók.

Ez persze csak olyan utólagos választási matek, amelyről tudható, hogy sosem tiszta. A pártvezetők fejében megszülető szövetségek ugyanis gyakran nem találkoznak a választók akaratával.