Szeptember 1-re a rendőrség is készül, hogy minél nagyobb biztonságban kezdődhessen az új tanév. Hasznos tanácsokat állított össze a Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

iskolakezdés

Az iskolába vezető úton mindig legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek, a közlekedési szabályokat minden esetben tartsuk be, még ha nagyon sietünk is.

Akik már egyedül járnak iskolába és haza mindig a megszokott, biztonságos útvonalat használják, idegenekkel ne álljanak szóba vagy zárják nagyon rövidre a beszélgetést. Idegen autójába soha nem szabad beszállni, még akkor sem, ha szülőkre hivatkoznak!

Fontos szem előtt tartani, hogy értékeink biztonságáért és védelméért mi magunk tehetünk a legtöbbet. A mai fiatalok többsége már rendelkezik valamilyen technikai eszközzel (okostelefon, tablet, Ipod, MP3 lejátszó stb.), amelyeket mindig biztos és zárt helyen kell tárolni. Amennyiben a gyereknek adunk zsebpénzt, mindig annyit vigyen magával, ami aznapra szükséges.

Az iskolában is tilos az erőszak minden formája. Játékból, poénból vagy csak a diáktársak előtti „menőzésből” sem szabad a másik embert se tettleg, se szavakkal, vagy az interneten keresztül bántani, megalázni. Ezeknek súlyos következményei lehetnek.  Vigyázzunk és figyeljünk egymásra!

A Büntető Törvénykönyv 2013. július 1-jétől egyes bűncselekmények (emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, halált vagy életveszélyt okozó testi sértés, rablás és kifosztás) elkövetésének megalapozott gyanúja esetén a 12. életévét betöltött kiskorú is büntethető.

A kábítószerek sajnos már az iskolák környezetében is előfordulhatnak. Tudatosítani kell a gyerekben azt, hogy ha bármilyen ismeretlen tablettát, „cukorkát”, vagy egyéb más anyagot kínálnak számukra, azt soha senkitől ne fogadják el. Érdemes a gyerekekkel leülni és beszélgetni a kábítószerek káros hatásairól és használatuk következményeiről.

Ha a gyerekek egyedül maradnak otthon, emlékeztessék őket arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, milyen információt oszthatnak meg. Ha van egy megbízható ismerős, szomszéd, meg lehet kérni, hogy nézzen rá a gyermekre.

Nagyon fontos a gyerek figyelmét felhívni az internet veszélyeire, a chat használatának szabályaira. Idegeneknek soha ne adjon meg személyes adatokat, ne küldjön, és ne tegyen fel olyan fényképet, amit később megbánhat vagy rosszindulatúan felhasználhatnak ellene. Ami az internetre felkerül, az ott is marad!

Fontos hogy a gyerekek ismerjék jogaikat és emellett természetesen a kötelezettségeiket is, hogy alkalmazni tudják ezeket saját maguk és diáktársaik védelme érdekében. Felelősségteljes és másokat segítő attitűd alakuljon ki bennük.

A gyerekek jogairól és kötelességeiről bővebb információkat találhatunk a www.unicef.hu oldalon. További hasznos tanácsokért keresse fel a www.biztonságosinternet.hu és a www.saferinternet.hu oldalakat.

Előző cikkAz iskolaév első napja a Bárdos Lajos Általános Iskolában
Következő cikkIlyen gyönyörű volt Palmüra az ISIS rombolása előtt