A jogszabály rendelkezéseit visszaélésszerűen gyakorolta volna Varga Zoltán Péter akkor, amikor túl sok adatot kért ki az önkormányzattól – állapította meg a Pest megyei Kormányhivatal. A jobbikos képviselő a polgármester egyes döntéseire volt kíváncsi, de kérésével túlságosan is leterhelte volna a dolgozókat. A politikus tovább vinné az ügyet.

Városháza, új

Nem támogatta állásfoglalásában a Pest megyei Kormányhivatal azt, hogy a dunakeszi önkormányzat apparátusa napokig foglalkozzon egy jobbikos adatigényléssel. Varga Zoltán Péter azt szerette volna megtudni, hogy a többi között milyen támogatásokról dönt a polgármester saját hatáskörben. A kissé bürokratikus nyelvet magyarázva a helyzet a következő. A város vezetőjét a képviselők korábban felhatalmazták (átruházták a jogot), hogy bizonyos ügyekben személyesen döntsön, magyarán a képviselő-testület jóváhagyása nélkül engedélyezzen pl. kifizetéseket. Erre a zökkenőmentes működés miatt van szükség. Csak, hogy érthető legyen.

Nem kell például képviselő-testületi állásfoglalás a temetkezési és születési segélyek odaítéléséhez,

vagy például a polgármester dönthet a gyerekvédőoltások engedélyezéséről is azoknál, akiknek az orvosa nem Dunakeszin praktizál. Ha másképpen volna, akkor pl. minden egyes halálozás esetén, szélsőséges esetben, össze kellene hívni a képviselőket, ha segélyt akarna nyújtani a városháza.

Személyekre lebontva számtalan ilyen döntést születik – mondják a városházán. Álláspontjuk szerint ezeknek az adatoknak a kigyűjtése és csoportosítása indokolatlanul leterhelné az apparátust. Ráadásul a politikus tudott erről, mégis kérte azokat. Ezt az álláspontot osztotta a Pest megyei Kormányhivatal is. A Post hozzájutott ahhoz az állásfoglaláshoz, amely alapján az önkormányzat elutasította a jobbikos képviselő kérését. Az indoklás szerint

egy képviselőnek nem lehet célja a testület dolgozóit annyira leterhelni egy feladattal, hogy az zavart okozzon a városháza működésében.

A jogi szakvélemény arra is felhívta a figyelmet, hogy “a képviselőknek és a városvezetésnek jóhiszeműen kell együtt dolgoznia”. Magyarán, és ezt már mi tesszük hozzá, nem szívathatók a városházi dolgozók tömeges adatigényléssel. Ezt az említett dokumentum úgy fogalmazza meg, hogy “az adatkezelő nem köteles az igény teljesítése érdekében maga előállítani a kért adatokat”.

Varga Zoltán Péter a döntés ellen a Jobbikhoz köthető Alfahír nevű weboldalon fakadt ki. Itt úgy fogalmaz: “a jelen állás szerint nem ismerhető meg a Dióssi Csaba által hozott határozatok összessége, ezek között az sem, hogy saját hatáskörében nyújtott-e támogatást, és ha igen, mennyi közpénzről van szó”.

Ebből is kitűnik, hogy a képviselő nagy mennyiségű adatot kért a városházától. A jogi szakvélemény is erre, a tömeges adatkérésre utalhatott. Úgy fogalmaznak benne: “Az említett kérések a hivatali munkavégzést érdemben akadályozhatják (…) tehát megvalósíthatják a közjogban is szabályozott joggal való visszaélés esetét”.

A jobbikos képviselő szerint dolgoznak azon, hogy tovább vigyék az ügyet.

 

Előző cikkElgázolta a gyalogost
Következő cikkHarcias dunakeszi nyugdíjas