Az idei évben a vártnál hamarabb jött az a bizonyos korrekció, melynek eredményeképp az ingatlan négyzetméter árak szárnyalásnak indultak szerte az országban. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál olyan kérdésekre kereste a választ, mint, hogy milyen tendenciák jellemzik a dunakeszi ingatlanpiacot és mire számíthatunk az építőiparban?

Az ingatlannet.hu hirdetési portál adatbázisában található dunakeszi lakóingatlanok esetén az eddig eltelt hónapok alatt – azaz január és május között – az áremelkedés mértéke meghaladta a 12%-ot. Míg a januárban mért egy négyzetméterre jutó átlagár 567 ezer forint volt, addig májusra ez már 637 ezer forintot jelentett.

A tavalyi év első 5 hónapjában mért átlagárat – amely 573 ezer forint volt négyzetméterenként – 5,7%-kal haladta meg az idei év azonos időszakában mért átlagos négyzetméterár.

Országos szinten is már több, mint 10%-ra tehető az áremelkedés mértéke, melynek egyik fő kiváltó oka a pandémia visszaszorulása mellett a lakossági támogatások népszerűsége. A használt vagy új ingatlan vásárlása céljából igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény vagy kamattámogatott lakáshitel az, amelyek a leginkább befolyásolják az ingatlanpiaci kínálati árakat. Az ingatlanpiaci robbanás a dunakeszi ingatlanpiacon is nyomot hagyott, az év végére nem kizárt akár a 20%-os áremelkedés is.

A lakástámogatás az építőipart is erősen érintette

Nem csak az ingatlanpiacon érezhető a hirtelen jött nagymértékű áremelkedés. Az építőipart épp úgy fellendítette a program részeként igénybe vehető lakásfelújítási támogatás, amely a már meglévő ingatlannal rendelkező családok részére szól, felújítás céljából. A felújítási támogatás népszerűségére a gyártók és építőipari kereskedők – néhány hónap alatt – már 40-60%-os áremelkedéssel reagáltak, leginkább az anyagárak esetében. Szakértők szerint nem kizárt akár a száz százalékos drágulás sem.

Mégis mennyi ideig kell spórolnia annak, aki Dunakeszin szeretne ingatlant vásárolni?

A számítás alapjául az áprilisi – kedvezmények nélkül számolt – nettó átlagkeresetet vettük alapul, melynek értéke 293 ezer forint. Az aktuális statisztikák alapján a Dunakeszin meghirdetett ingatlanok közül a családi házak átlagos négyzetméter ára 650 ezer forint, így átlagosan 50 és 60 millió forint a kínálati ár. Ahhoz, hogy e környéken kertes házat vásároljunk, bizony 14 évnyi és 3 hónapnyi átlagkeresetet kell félretenni. A lakások valamivel olcsóbbak, de még így is a zsebünkbe kell nyúlni: egy téglalakás értéke átszámolva 11 év és 5 hónapnyi átlagfizetés, a panellakásé pedig csaknem 8 évnyi havi átlagfizetés.

Előző cikkA strandnál is virágosítottak a héten
Következő cikkA fele már megvan, itt tart a Nyugati felújítása