Az erdélyi ősökkel renndelkező Tuzson-Berczeli Péter kiállításának megnyitójára és a Hungart sorozatban megjelent könyvének bemutatójára gyűltek össze az emberek a VOKE-ban.

A Marosvásárhelyen született, már több mint 30 éve Dunakeszin élő művész, a mostani eseményre a korábbiaktól eltérő anyagot mutatott be, ami még izgalmasabbá tette a találkozást a képekkel. 

Hosszú karrierje alatt sok kiállítása volt, Dunakeszin, Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban és például Rómában is, emellett rengeteg csoportos kiállításon vett részt Budapesten, de Párizsban, Varsóban, Dél-Koreában és Cipruson is, hogy csak néhányat említsek a listáról. Elismerésekben is volt része, így megkapta például az EMMI-től az Állami Művészeti Életpálya elismerést, a Magyar Kultúra Lovagja címet és Dunakeszi Város Polgármesteri Elismerését. Több rangos szakmai szervezetnek a tagja, így  többek közt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a nagy presztízsű MMA-nak (Magyar Művészeti Akadémia).

Csoma Attilának, az intézmény vezetőjének köszöntője után a könyv szerzője, Wehner Tibor Munkácsy- díjas művészettörténész mutatta be a Hungart sorozatot és az ebben most megjelent könyvet Tuzson-Berczeli Péterről. A sorozat nagyon fontos az ország képzőművészeti életében, hisz immár kb. 50 kötetben mutatja be a hazai képzőművészet “nagy öregjeit” és középnemzedékének kiemelkedő alkotóit. “Aki ebbe a válogatásba bekerül, az méltán nevezheti magát jelentős kortárs művésznek”.

Baloldalt Tuzson-Berczeli Péter

Wehner Tibor hosszan beszélt a művészről. Kiemelte, hogy erdélyi származása, a gyergyói havasok ölelésében zajló gyermekkora, marosvásárhelyi tanulmányai, az erdélyi táj, a természet lenyűgöző élménye mind meghatározó volt művészete kialakulásában.

Ahogy a művész megfogalmazta:

székely őseim olykor védő, olykor bíztató tekintete mindig velem van, szívem mélyén őrzöm a gyergyói havasok illatát.

A kötetben van szöveges tanulmány, életrajzi összefoglaló és közel 75 reprodukció a kezdetektől, 1979-től napjainkig. Az eseményen Arany Éva énekes négy népdalt énekelt el.

Előző cikkStresszoldás, konfliktuskezelés, csapatépítés, Máltán bizonyítottak a dunakeszi gimisek
Következő cikkA Fazekasban focizni is nagyon tudnak a lányok, irány az országos döntő