Örök kérdés: meddig bírja az ember oxigén nélkül a víz alatt? Normális körülmények között automatikus a lélegzés, vagyis szervezetünk ellátása az alapfunkciók fenntartásához elengedhetetlen, oxigénben dús levegővel. De kit ne érdekelne a határok feszegetése?

Ön például próbálta már, hogy mennyi ideig bírja? Normális körülmények között öt másodpercenként veszünk levegőt és egy-két percnél tovább kevesen képesek visszatartani a lélegzetüket. Van egy határ, amikor a szervezet vészjelet küld a légzőszervekhez és zihálva kezdünk kapkodni levegő után.

Víz alatt az egy levegővel eltölthető idő hosszabb: az agy a légzőszervek lezárására is utasítást ad ugyanis, hogy ne kerülhessen víz a tüdőbe. De edzéssel sok minden formálható. A gyöngyhalászok például hosszú perceket képesek a tengerfenéken tölteni, hogy a felszínre hozhassák a megélhetésüket jelentő zsákmányt. Ehhez a bent tartott levegővel stabilizálják a mellkasukat, növelik az emeléshez összpontosítható erejüket.

De a búvároknak vagy az  úszóknak is fontos, hogy a rajt után vagy forduláskor milyen hosszan tudnak víz alatt úszni. Mára a Guiness-rekordok között is számon tartott teljesítmény lett a levegő nélkül eltöltött idő. A rekordhoz a legkülönbözőbb trükköket bevetve igyekeznek a versengők meghosszabbítani ezt az időmennyiséget. 2016-ban Barcelonában a spanyol Aleix Segura állította be a levegő visszatartásának új világrekordját: az ő ideje 24 perc és 3 másodperc volt. Ezt úgy érte el, hogy előtte egy ideig tiszta oxigént lélegzett be, ennek a segítségével megnövelte a vérének oxigénszintjét.

A szinkronúszóknál minden lány három-négy percig tud víz alatt maradni egy helyben, és egy percig mozgásban – mondja Svetlana Romashina, akinek a személyes rekordja négy és fél perc. A sportoló szerint nagyjából olyan érzés, amit csinálnak, mint lélegzetvisszafojtva sprintelni. Egy három és fél perces program során folyamatosan váltakozik, hogy tíz másodpercig vehetnek  levegőt, aztán húszig nem. Minél többet és gyorsabban mozognak, annál nehezebb oxigén nélkül. Néha annyira kellene levegőt venniük, hogy görcsbe rándulnak, mintha fuldokolnának, de mégsem jöhetnek fel. Ez a sport legalább annyira kihívás mentálisan, mint fizikálisan.

A gyöngyhalászok, akik tüdejük maximumra feszítéséből élnek, átlagban 3 percet töltenek a víz alatt – mesélte egy indonéz képviselőjük. Ez idő alatt 4-9 méterre merülnek. Japánban ma 2.000 ama, vagyis női gyöngyhalász ügyködik. Ők naponta 100-150 alkalommal merülnek az óceán fenekére. A kétezer éves foglalkozás képviselői szintén arról számolnak be, hogy átlagban 2 percig bírják lélegzetvétel nélkül. Többnyire mozgásban.

A szinkronúszók vs. gyöngyhalászok versenyben így nehéz lenne eredményt hirdetni. De ha Ön is látni szeretné, hogy látványos gyakorlataik során mennyi időt töltenek víz alatt az előbbiek, akkor július 18 és 22 között megnézheti Budapesten. Ekkor tartják ugyanis fővárosunkban a FINA junior világbajnokságot.

Előző cikkJúlius 8-án fejezhetik be a munkát a Barátság útján
Következő cikkIzomláz helyett zsírt égettek a Katonadombon