Másodszor is megvédte olimpiai bajnoki címét a kardozó Szilágyi Áron. Az olasz Samelét győzte le a tokiói döntőben.

Szilágyi Áron újabb diadalával háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívásban. A döntős ellenfél, az olasz Luigi Samele ellen jó mérleggel rendelkezett Szilágyi Áron, ötször győzte le, háromszor kapott ki tőle.

Szilágyi Áron magabiztos vívással kezdett, az első három tust a magyar vitte be, után tudott szépíteni az olasz. Az olasz láthatóan nem tudott mit kezdeni Szilágyi gyorsaságával, és hamarosan 7-1-re változott az állás. Itt egymás után négy találatot Samele ért el, de a rövid pihenőre 8-5-ös magyar előnnyel vonultak a felek.

A szünet után a következő két tust remek ütemérzékkel vitte be a magyar, a 11-et pedig egy okos visszaszúrással. Kicsit tudott faragni a hátrányán Samele, 12-7-re jött fel.

Szilágyi Áront azonban ezen a napon semmivel sem lehetett megzavarni, legyőzni meg főleg. Higgadt maradt, és nagyszerű akciókat vezetve 15-7-re diadalmaskodott – ezzel sorozatban harmadszor lett olimpiai bajnok.

Szilágyi a venezuelai José Quintero és az iráni Mojtaba Abedini 15-7-es legyőzésével kezdett szombaton, majd a negyeddöntőben az ugyancsak iráni Ali Pakdamant verte 15-6-ra, a legjobb négy között pedig a georgiai Sandro Bazadzét nagy küzdelemben, 15-13-ra. Ez utóbbi volt a legmelegebb meccse,

a végén a grúz szinte őrjöngött a bírók ítéletei miatt.

Szilágyi Áronon kívül eddig négy elődjének – Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak – sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás eddig még senkinek sem jött össze. Sőt, a férfiaknál a többi fegyvernemben sem akadt még olyan, aki ugyanabban a szakágban háromszor győzött volna az egyéni versenyben.

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor

Előző cikkNemi szervét mutogatta egy férfi a Duna partján, sőt…
Következő cikkKádár János portréja, a Postnak pózoló II. világháborús katonák, meg a veterán Wartburg