Szent Mihály, a katolikus egyház szerint egyike a 7 arkangyalnak. Akaratereje hatalmas, jelképe pedig hatalmas kardja, mellyel minden gonoszt legyőz. Isten iránti hűségében megingathatatlan. Méltán vált Dunakeszi védőszentjévé is.

szent mihály a koronán

 

“A legenda szerint miután Isten megteremtette az angyalokat, közölte velük igéjének személyes egyesülését az emberrel. Ezt a legfőbb angyal, a fény hordozója, Lucifer magának kívánta. Ezzel magyarázható Lucifer gyűlölete, aki fellázadt az Isten ellen, és olyan akart lenni, mint az Isten. Mivel több angyal is Lucifer pártjára állt, harc kezdődött az égben.

A hűséges angyalokat vezető főangyal letaszította az égből Lucifert a pokolba. Így lett Szent Mihály arkangyal az egyház védelmezője, a mennyei seregek fejedelme, a hit angyala. Őt tartják a hűség, az alázat, a halál, és más utolsó dolgok védőjének is. Ezért ő a hét utolsó napjának, a vasárnapnak is angyala, és a nap utolsó órájának, az éjfél előtti órának.A hűséges angyalokat vezető főangyal letaszította az égből Lucifert a pokolba. Így lett Szent Mihály arkangyal az egyház védelmezője, a mennyei seregek fejedelme, a hit angyala. Őt tartják a hűség, az alázat, a halál, és más utolsó dolgok védőjének is. Ezért ő a hét utolsó napjának, a vasárnapnak is angyala, és a nap utolsó órájának, az éjfél előtti órának.”

A hét vagy a nap vége szimbólumokkal összefüggésben, a magyar néphagyomány úgy tartja, hogy szent Mihály kíséri a lelkeket a túlvilágra, segíti őket a földi lét elengedésében is.

Dunakeszin a Szent Mihály-napok városi búcsú keretében tisztelegnek a város védőszentje előtt. Ugyanakkor a színes programoknak az is célja, hogy a városlakók jól érezzék magukat, találkozzanak, színes közösségi életet éljenek.

Az időjárás is az ünneplőknek kedvez, így aki csak teheti látogasson ki a Szent Mihály-napok városi búcsúba!

a2-bucsu-01

 

idézet forrása: http://dunakeszi-fo.vaciegyhazmegye.hu/page.php?5

kép: tudorindaegy.blogspot.com

Előző cikkJövőre már kisvonatozhatunk a Börzsönyben
Következő cikkDunakeszi ismét csatlakozott a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázathoz