155-szörös válogatott kapussal érkeztek a székely legények Dunakeszire, a Pest megyei MLSZ által szervezett hagyományos öregfiúk teremtornára. Szombaton 5 csapat lépett pályára és a meglehetősen jó játékerőt képviselő Hargita megye válogatottja nyerte a tornát. A magyar újságíró-válogatott az 5. helyen végzett.

Zöld mezben Hargita megye válogatottja
Zöld-fehér mezben Hargita megye válogatottja

Pedig minden remekül indult a magyar firkászok számára. Az amúgy remek játékosokból álló Rákosmente önkormányzat csapatát 4-1-re lépték le. Szép gólok, küzdős, hajtós meccs volt a tornanyitó találkozó. Az újságírók ezek után döntős álmokat kezdtek dédelgetni, de hamar kiderült, leginkább az Erdélyből érkező csapatok viszik majd a prímet a Radnóti gimnázium csarnokában.

A hargitai csapatban ugyanis pályára lépett Klein László, a még ma is aktív, 155-szörös román válogatott futsalkapus. Ráadásul nem a mezőnyben, hanem a a háló előtt játszott. Azaz a megyei szövetség kapuját lényegében nem lehetett bevenni. Mondjuk ez Rafai Emilnek, Szekélykeresztúr polgármesterének azért sikerült. A korábban focista múlttal rendelkező polgi mindenesetre meghökkentő taktikával lépett a pályára. Lecövekelt az ellenfél 6-os vonala környékén. A Post megkérdezte, hogy ez Székelyföldön az elöljárók kiváltsága?

125 kiló és 45 év felett ez már a taktika része – jött a furfangos válasz.

Ha folyton visszamennék, akkor se hátul, se elől nem jelentenék veszélyt az ellenfélre, így legalább a védők retteghetnek tőlem. És igazat szólt, többször is olyan lesipuskás találatot szerzett a csak látszólag mackós polgármester.

Csapatkapitányok és házi gazdák. A kép baloldalán, a legszélén Benkő Tibor dunakeszi önkormányzati képviselő
Csapatkapitányok és házi gazdák. A kép baloldalán, a legszélén, Benkő Tamás dunakeszi önkormányzati képviselő

 

Miközben a magyar újságírók sorra vesztették el meccseiket, még a rendező Pest megyei MLSZ-től is kikapva, a többiek között ádáz harc dúlt a torna második helyet jelentő döntőért. Végül is Hargita megye és a székelykeresztúriak játszották a finálét, amelyet Klein kapusnak köszönhetően Hargita nyert meg. A tornát a magyar Himnusszal kezdték és a székely Himnusszal zárták, amelyet a csapatok együtt énekeltek el.

Benkő Tamás, aki a rendezők között lépett a parkettre, arról beszélt a Postnak, hogy Dunakeszi Székelykeresztúr testvérvárosa, és Pest Megyei Labdarúgó-szövetségnek is van együttműködés szerződése a Hargita megyei futsalosokkal, ez különösen az utánpótlás területén jelentkezik majd a közeljövőben. Azt azért mosolyogva megjegyezte, hogy csak ők tudták 3-1-re legyőzni a későbbi győztest, de, és ezt már mi tesszük hozzá, ez is kevés volt a döntőbe jutásukhoz.

A magyar újságírókat pedig az vigasztalhatta, hogy az előző napon 2-1-re legyőzték a svájciakat. Az már egy másik kérdés, hogy mindezt nagy pályán tették.