A hét végén tér haza Dunakeszire a kielcei ifjúsági ökölvívó világbajnokságról Kiss Hunor Levente. A 19 éves felnőtt országos bajnok (+91kg) ifjúsági világbajnoki bronzérmet szerzett. Ez volt a magyar csapat legkiemelkedőbb teljesítménye. Kiss Levente édesapjával, Kiss Istvánnal beszélgettünk.  

– Gratulálunk Levente világbajnoki bronzérméhez. Ezt a versenyt jó néhány hónappal elhalasztották az eredetileg tervezett időponthoz képest. Milyen gondokat okozott ez az időzítésben?

– Ősszel kellett volna megtartani, de akkor a koronavírus miatt elmaradt, Télen jött egy értesítés, hogy áprilisra helyezték át ennek a versenynek az időpontját. Egy ilyen világbajnokságot kora tavaszi időpontra rakni elég felelőtlenség. Megmondom, miért. Télen alapozási időszak van, a formába hozás jó pár hónapig tart. Éppen ezért nagyon nehéz volt formába lendülni. Főleg úgy, hogy Levinek Magyarországon nincs ellenfele. A korosztályában sem, meg a felnőttek között sem már. Tehát nem tud úgy felkészülni, ahogy mondjuk az oroszok, az ukránok, az üzbégek, a kazahok, tehát a világ elitje készül. Ők éles mérkőzéseket tudnak vívni egyszerre öt-hat emberrel, és a legjobb kerül ki a világbajnokságra. Mindegyik segít abban, hogy a legjobb a csúcsra kerüljön. Náluk nincs olyan probléma, hogy nincs kivel kesztyűzni. Ráadásul most a COVID-helyzet miatt külföldre sem lehetett edzőtáborba menni. 

– Akkor ez most nálunk elmarad.

– A döntőbe jutásért folyó harc során az üzbég ellenfélnek például volt már idén húsz mérkőzése. Leventének egy. Ez nagyon nagy hátrány. Ennek ellenére nyugodtan ki merem jelenteni, hogy Levente nyerte a mérkőzést. De sportdiplomáciai okokból – Magyarország nem tartozik az erős sportdiplomáciával rendelkező országok közé ebben a sportágban –  egy ilyen szoros mérkőzésnél biztos, hogy hátrányba szorul a magyar versenyző.

– Ön látta a meccset ezek szerint. Hogy tudta megnézni?

– Többször is megnéztem. A YouTube adta egyenesben, megvan felvételen is, jó néhányszor átnéztem. De erről igazán Erdei Zsolt világbajnok és olimpiai harmadik helyezett barátunk tudna a legtöbbet mondani szakmai szempontból, mint a fiammal foglalkozó edző.

– Ha már Erdei Zsoltról esett szó: Levente eljuthat oda profiként, ahová Erdei, vagyis a világbajnoki címig? Tervezik ezt?

– A célja biztos hogy ez, de nagyon sok összetevője van annak, hogy egy jó kvalitású versenyző eljusson erre a szintre. Szakmai vezetés, családi háttér például. Hiába van egy tehetséges versenyző, ha nincs megfelelően szponzorálva, menedzselve. Olyan bokszoló, mint Erdei Zsolt vagy Kovács Kokó István az elmúlt 20 évben nem nagyon született Magyarországon. Levente szeretne először amatőrben a legjobb lenni. Szeretne majd olimpiára kijutni, felnőtt világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon bizonyítani. 

– Mi a következő nagy cél? A tokiói olimpia?

– Ő még nagyon fiatal ehhez, most töltötte be a 19. életévét. A nehézsúlyú versenyzők körülbelül 26 évtől kezdenek beérni ebben a súlycsoportban. A csontozat, az ízületek, az izmok, a megfelelő szakmai tudás, a technika, a taktika akkor lesz az igazi. Neki ez volt az idén a cél, a világbajnokság és a nyári U22-es Európa-bajnokság Olaszországban. A mostani volt az utolsó ifjúsági versenye, innentől kezdve ő már U22-es. 19-től 22 éves korig három évet ölel fel ez a korosztály, amelyben mostantól versenyezni fog.

– Hogyan várják haza a világbajnoki éremmel érkező Leventét?

– Először is a kedvenc ételével. Lengyelországban nem olyat kapott, amit szeret, nagyon jól nem lakott egyszer sem a két hét alatt. Szombaton várható az érkezése, a barátok, a sportvezetők, a rokonság fogja itthon várni. Tortával, pezsgővel, ezzel-azzal.

– Mi lesz a menü? 

– Marhahúsleves és gyümölcsleves lesz kezdésnek, mind a kettőt imádja. Rántott hús jön utána és édességként tiramisu zárja az ünnepi ebédet. Családi jó barátok lesznek körülöttünk. Nem is gondolná az ember, hogy ahhoz, hogy valaki feljusson a világ élvonalába, mennyi ember munkája szükséges. 

– Dunakeszire érkezik haza Levente?

– Igen, Dunakeszire. Mi tősgyökeres dunakesziek vagyunk. Szerencsés helyzetben vagyunk, Dióssi Csaba polgármester is nyomon követi Levente versenyeit, az elsők között gratulál, ha megnyeri mondjuk az országos bajnokságot vagy egy nemzetközi versenyt. Most a vb-t is végigszurkolta, megkapta a linket, amin nézheti. Levente az ő fiával sportol együtt, aki szintén egy nagyszerű fiatalember.   

Előző cikkNem ez volt itt az utolsó bajnokság – vitorlázórepülők Dunakeszin
Következő cikkÚjraindul a könyvtár hétfőtől Dunakeszin