Öt éve döntötte el a város, hogy létrehozzák a játszótér-felügyeletet. Sipos Dávid, ma már alpolgármester, és Lengyel Péter ekkor talált egymásra ebben az ügyben. Az elmúlt fél évtized tapasztalatáról érdeklődtünk a tekintélyt parancsoló nyugdíjasnál, Lengyel Péternél.

Hogy választották ki a munkatársakat, segítőket?

Olyanokat választottunk, akikben megbízunk, és akik szívügyüknek tekintik a játszóterek állapotának megvédését és a gyerekek kulturált szórakozásának biztosítását. Fontos szempont volt, hogy a felügyelő a játszótér közelében lakjon – látja, én is az általam felügyelt játszótérrel szemben lakom. 

Mit csinálnak, egy görbe bottal kiszaladnak és ejnye-bejnyét kiabálnak?

Jaj dehogy! A többiekhez hasonlóan (16-an vagyunk) én is reggel 8-kor nyitok és körbejárom a “játszóteremet”. Megnézem, hogy nincs-e sérülés a játékokon, nem maradt-e ott valami – ilyen szempontból a záráskori (nyáron este 9, télen 6 óra, illetve ahol nincs világítás, napnyugta) ellenőrzés fontosabb.

Mi történik, ha hibát talál?

A kijavítandó dolgokat jelzem az önkormányzatnak, illetve a Dunakeszi Nonprofit Közüzemi Kft-nek. Előfordult, hogy éjszaka randalírozó fiatalokat intettem csendre – bár erre a polgármester úr azt mondta: “Peti bácsi a te korodban ezzel már vigyázni kéne”. Ezt szép szóval megoldottam, de a protokoll szerint nappal a közterület-felügyelőket, éjjel a rendőrséget kell értesítenünk rendzavarás esetén.

Hány játszótere van a városnak?

A városban 22 játszótér üzemel, és ezek folyamatosan bővülnek és a felújítások is folyamatosak. A város polgármestere és önkormányzata fontosnak tartja, hogy a gyerekek a szabadidejüket korszerű, tetszetős, biztonságos, az igényeknek megfelelő játszótereken töltsék. A város legújabb játszótere a Malomároki, amelynek központi eleme fölé éppen most készítenek árnyékolót.

Lengyel Péter egyébként egész életében hasonló dolgokkal foglalkozott – a MÁV-nál volt tulajdonvédelmi vezető, és sokáig volt a Dunakeszi Városi Polgárőrség vezetője. A strand felügyeletét is ő szervezi, beszélgetésünk alatt is többször intézkedett, találkozót beszélt meg. Az új stégekről a vízbe ugráló gyerekeket félti és erre szeretne egy jó megoldást találni. Napi kapcsolatban áll a játszótereket folyamatosan karbantartó asztalosokkal is.

Előző cikkKamion ütközött autóval az M2-es csomópontjánál, hatalmas a dugó
Következő cikkKutyamosó Dunakeszin? Szavazzon, hogy kell-e nekünk ilyesmi!