Egy új mobilapp segít úgy bebarangolni a várost, hogy interaktív játék közben megismerjük Dunakeszi múltját és jelenét.

Helytörténeti sétára hív a dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény. Kerekes Dóra helytörténész 6 különböző, interaktív sétaútvonalat állított össze, amelyek segítségével jobban megismerhető Dunakeszi múltja és jelene. Az egyenként 15-20 állomásból felépülő útvonalakon az Actionbound nevű, online és offline módban is használható mobilapplikáció vezeti végig a sétálót. Ami a helyszíneket illeti, belvárosi, felsőtabáni, alagi, alagi-majori, Duna-parti és műhelytelepi barangolásra indulhatunk.

Kvízkérdésekre válaszolva, kutatófeladatot elvégezve, olykor az okostelefon vagy tablet kamerájával dokumentálva kell egy-egy állomást teljesíteni. Az utak során helyszíneket kell megkeresni (GPS-koordináták segítségével), az ott fellelhető információk alapján feladatokat megoldani. Az izgalmakat tovább fokozza, hogy előre nem látható, merre visz majd az út, egy-egy feladat elvégzése után érkezik a következő instrukció. Az egyik sétaútvonalat Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere személyesen járta végig.

A helyek megkeresése kötelező elem. Ahhoz, hogy a sétáló megtalálja az adott helyet, az alkalmazás egy olyan mozgó nyíllal nyújt segítséget, amely az irányt és a távolságot is jelzi. Ha rábukkanunk az adott koordinátára egy 300 méter sugarú körben, az alkalmazás hangjelzést ad. Ezután lehet továbblépni a következő feladatra, koordinátára. Az információk elolvasása és a feladatok megoldása egyénileg választható, nem kötelező elem, de a feladatok megoldásáért pont jár.

Kerekes Dóra helytörténész nemcsak a mai kor követelményeinek és kényelmének kívánt megfelelni, az 5‒9 évesek számára készült Titkos utakon című sétafüzettel segít kiszakadni a kisebbeknek a virtuális világból. A sétafüzetben is 6 különböző útvonalat járhatnak végig, amelyben a gyerekek a játékos és egyben fejlesztő feladatokat követve szerezhetnek további ismereteket Dunakesziről, vagy éppen segíti megalapozni számukra az iskolai tananyagot.

A legrövidebb útvonal 1, míg a leghosszabb 4,2 kilométer. Van olyan körséta is, amely a kiinduló pontra vezeti vissza a sétálókat.

Egy-egy útvonal teljesítése után jutalom is jár, oklevéllel és dunakeszi ajándékokkal köszönik meg részvételt a szervezők, ha velük is megosztjuk élményeinket.

Előző cikkVisszamentek a Barátság útra, hogy elvigyék a szemetet
Következő cikkHalálos baleset volt Dunakeszinél