A Jobbik továbbra sem tudja elengedni a Radnóti Henrik esetére épülő képviselői hiányzások ügyét. Közleményt írtak, amelyben felháborodnak a dunakeszi fideszes vezetésén. Megnéztük, hogy mi is történt az ülésen tanár és tanítvány között.

Fotónk illusztráció

Két héttel a viharos testületi ülés után nyoma sincs az önkormányzat vezetését és két fideszes képviselőt elítélni akaró Varga Zoltán Péter nyilvános Facebook-oldalán, hogy november 16-án nagy politikai leszámolásra készült. A jobbikos politikus azt szerette volna elérni, hogy marasztaljanak el két fideszes képviselőt, mert hónapokkal ezelőtt, vélelme szerint, igazolatlanul hiányoztak a testületi ülésekről. Mint már arról beszámoltunk, a politikai akció fordítva sült el.

Az ügyet azonban nem akarják elengedni és közleményben fogalmazták meg azt, amit Varga Zoltán Péter az ülésen nem tudott érvényesíteni. Azt írják, a Jobbik “felháborítónak tartja, hogy Dunakeszi fideszes vezetése a Jobbik képviselőjének egy korábbi, a megyei közgyűlés üléséről történő, igazolt távolmaradását felhasználva próbálja meg eltereli a figyelmet saját képviselőinek igazolatlan hiányzásáról…” Eddig a közlemény részlete, most nézzük, hogy milyen emberi dráma zajlott az ülésen.

Temetni jöttem cézárt, nem dicsérni – a középiskolában is tanított Shakespeare-dráma fordulata zajlott le november 16-án a dunakeszi képviselő-testületben. Erre jutottunk, amikor újra megnéztük a testület egy héttel ezelőtti ülésének különleges 32 percét. A nagy angol drámaíró Julius Caesar című művében szerepel hasonló erkölcsi csavar, de hagyjuk az irodalmi párhuzamot, bár a mester és tanítvány konfliktus ebben a dunakeszi félórában is katartikus erővel sejlett fel. Egy helyi politikus országos hírnévre tört, de maradt a földön. Menjünk azonban sorjában.

“Kínos kérdésben kellene dönteniük a fideszes képviselőknek, valószínű, hogy napirendre sem veszi a jobbikos előterjesztést. Érdekes testületi ülés várható 15 órától”. Ez volt olvasható két órával a képviselő-testület november 16-ai ülése előtt a cikkei alapján a Jobbikkal szimpatizáló Dunakeszi-Online Facebook-oldalán. A párt helyi elnöke ugyanis arra készülhetett, hogy csőbe húzza a kormánypárti politikusokat. Olyan határozati javaslatot terjesztett elő, amely, ha bármelyik pontját elfogadják, kellemetlen lehetett volna a fideszeseknek. A cikk szerint arra is számított, hogy javaslatát nem veszik napirendre.

Rögtön az ülés kezdetén zavar keletkezhetett a jobbikos erőben, hiszen a képviselők napirendre vették a javaslatot. “Varga Zoltán jobbikos képviselő azzal próbálja a DK-s Radnóti Henriket mentegetni, hogy igyekszik más képviselőkre terelni a figyelmet” – adta meg a vita alaphangját Dióssi Csaba polgármester. Repkedtek a “gyanús orvosi igazolásról, megtévesztésről, biciklitúráról, feljelentésről” kontra “én hazudok, részt vettem volna, valós igazolás, funkcionális analfabetizmus, milyen okból hiányozhattak, sípályákon” szavak, szókapcsolatok. Ezt nem is akarjuk igazán taglalni, mert ki ki döntse el politikai vérmérséklete szerint, hogy merre találja meg az igazát. Azt gyanítjuk, a hardcore hívők aligha akceptálják a másik fél verbális könyököseit.

A dráma, ha már Shakepeare-t említettük, az egyik megvádolt fideszes képviselő felszólalásakor sejlett fel. “Nem valamiféle listáról csúsztam be a testületbe, ahol 1994 óta ülök és dolgozom” – kezdte hozzászólását Kárpáti Zoltán. A Radnóti gimi tanára felidézte, hogy 36 éve óta dolgozik a város büszkeségében, a Radnótiban. “Ott ahol Varga Zoltán Péter is érettségizett”. Idézte az iskola legendás igazgatójának, Varga Tibornak a szavait:
“az igazi pedagógus minden percben pedagógus, függetlenül attól, hogy az órán van, iskola kiránduláson vesz részt, vagy a magánéletét éli.
A Radnótinak van egy szellemisége – folytatta, adunk olyan erkölcsi muníciót, amivel a diákjaink kint az életben tudnak majd gazdálkodni”. Ő, Varga Zoltán, a mi diákunk volt? – kérdezték tőle mások az ügy kirobbanásakor. Majd csalódottságtól megbicsakló hangon Varga Zoltán felé fordult és költői kérdést tett fel neki. “Ezek után Varga Zoltán csalónak állít be engem? Azután, hogy kiderült mit nem csinált a Pest megyei közgyűlésben? (Nem vett részt azon a testületi ülésen, amelyen a dunakeszi bölcsődére és óvodára adandó 735 milliós állami támogatásról döntöttek.) Honnan veszi ezek után az erkölcsi bátorságot Varga Zoltán, hogy bárkivel szemben, bármit megfogalmazzon. Csak azt kívánom Varga Zoltánnak, hogy az elmúlt 23 képviselői évemet überelni tudja a testületben – zárta érzelmekkel teli felszólalását Kárpáti Zoltán, a Radnóti Miklós Gimnázium igazgató-helyettese.

Színlett barát, mint kezdetben tüzes ló,
Erőt mutatva tombol délcegen,
Majd tűrni kellvén sarkantyú döfését,
Száll büszkesége s rossz gabancs gyanánt
Kidől a pálya közben.

(Shakespeare)