Az elmúlt időszakban megszaporodtak azok a bűncselekmények, amik során a tettesek egy rokonra hivatkozva csalnak ki készpénzt, ékszert főként időskorú emberektől. Erre hívja fel Dunakeszi figyelmét is a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

telefon1

Egy korábbi esetben tavaly év végén egy pomázi asszony telefonja csörrent meg. A telefonáló saját magát az idős asszony fiának adta ki, majd azt mondta, hogy bajba került és pénzre van szüksége. Miután az idős hölgy közölte, hogy nincs pénze, a férfi kérésére összekészítette ékszereit, amiket egy ismeretlen férfinak adott oda, aki azt mondta, hogy a fia barátja. Az asszonytól több mint 500 ezer forint értékű ékszert csaltak ki.

A fenti módszerrel a közelmúltban több bűncselekmény-kísérlet történt, ám az elkövetők nem minden esetben jártak sikerrel.  Az illetékes tettesek mindig 18 óra után telefonálnak, és rokonnak, vagy a bajba került rokon barátjának adják ki magukat. Pest megyében többek között Pomázon, Szentendrén, Érden is történt csalás ilyen módszerrel. Ezt leginkább kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák. Ehhez rengeteg információt gyűjtenek, hogy minél hitelesebben tudják magukat rokonnak kiadni.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire. Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség az alábbiakat javasolja:

Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!

Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!

Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esetekhez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!

Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak vagy megpróbálják Önöket vagy hozzátartozójukat a fenti, vagy ahhoz hasonló módszerrel becsapni, akkor azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

Előző cikkLakossági fórum óvodába való jelentkezésről
Következő cikkAz IKEA visszahív egy veszélyes játékot – A dobverő része fulladást okozhat