Csoma Attila, a VOKE József Attila Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Beszédet mondott Szabó József önkormányzati képviselő és Csonka Mária, a 25 évvel ezelőtti kiállítás megálmodója is. A kiállítóknak emléklappal köszönték meg, hogy elfogadták a meghívást a jubileumi eseményre. A Magyarság Galéria teremben rekordszámú, 38 művész 83 alkotását tekinthették meg a résztvevők.

Csoma Attila beszédében kiemelte, hogy Csonka Mária, a könyvtár korábbi igazgatója volt az első tárlat kigondolója, egyik főszervezője. Megtudtuk azt is, hogy a jubileum alkalmából kivételesen nemcsak a helyi művészek vettek részt a tárlaton, hanem olyanok is, akik korábbi alkalmakkor már kiállítottak, de azóta például elköltöztek innen.

Ahogy az eddigi években, most is katalógussal jelentkeztek a szervezők. Érdekesség, hogy még a legelső katalógus is megvan, amit Csonka Mária beszédében meg is mutatott a közönségnek.

A mostani tárlaton 3 olyan alkotó is kiállított, akik már a legelső alkalommal is jelen voltak. Chiba Miklós fotóművész, Czinege István szobrászművész és Tóth Imre fotóművész.

Csoma Attila beszéde végén megköszönte a DunArt Képzőművészeti Egyesület szakmai közreműködését, valamint a Dunakeszi és a Pest Megyei Önkormányzat támogatását.

A beszédek között Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző előadóművész műsorát hallhatták a vendégek.

Szabó József önkormányzati képviselő köszöntőjében a művészet fontosságáról, az életünkben betöltött szerepéről beszélt.

„A kiállítók sorában vannak műkedvelők, amatőrök, félprofik és profik. Úgy gondolom, ez szinte egyedülálló értéke ennek a tárlatnak. Egy azonban közös mindannyiukban: alkotásaikat szívből jövően, művészi képzelőerő, ihletettség, kreativitás és szűnni nem akaró érdeklődés által hozták létre. Ez az alkotó folyamat számukra is örömöt okozott, mi, látogatók pedig a megtekintés során megjelenő esztétikai élmény által lelki fejlődést, feltöltődést, érzelmeket, érzéseket, vagy akár lelki nyugalmat találhatunk.”

Csonka Mária, a kiállítás alapítója személyes gondolatokat osztott meg a vendégekkel.

„A könyvtári munkán túl 25 évvel ezelőtt felkértek, hogy ideiglenesen, 3 hónapig megbízott igazgatóként vezessem a művelődési házat. Nagy lehetőségnek éreztem, és igyekeztünk kihasználni a 3 forró nyári hónapot. Az augusztus 20-ához kapcsolódva olyan rendezvényt szerettünk volna szervezni, ami méltó az ünnephez. Bemutatkozási lehetőséget szerettünk volna biztosítani a helyi művészeknek, hogy Dunakeszi is felkerüljön a Dunakanyar művészeti térképére.”

Palásti Béla korábbi és Csoma Attila jelenlegi igazgatónak megköszönte, hogy továbbvitték ezt a kezdeményezést.

A kiállításon részt vett alkotók 1-1 emléklapot kaptak.

Név szerint: Mucsi Tina, Rákos Éva, Ádám Katalin, Juhász Terézia, Kutasi Tünde, Magát Tamás, Szilágyi Kati, Peti Sándor, Debreczeni Béla, Koncz Noémi, Vándor Gábor, Jung Erzsébet, Vincze József, Kubó Éva, Nádor Géza, dr. Halász Géza, Varga M. Marietta, Mucsi Erika, Zászlósi Mária, Varjas János, Frankhauser Attila, Chiba Miklós, Dohány Zoltán, Palotás Anna, Dér Győző, Koó Éva, Dusza Tibor, Czinege István, Nyina Tronyina, Gáspár Imre, Filyó Gábor, Tóth Imre, Szabóné Czank Magdolna, Etelaky-B. Dóra, Szakál Szilvia, Tuzson-Berczeli Péter, Patyus Ferenc, Palásti Renáta.

A kiállítás megtekinthető: 2022. augusztus 22. és szeptember 9. között hétköznap: 9:00-17:00

Előző cikkHuller Dániel nagyot megy a müncheni Európa-bajnokságon
Következő cikkTuzson-Berczeli Péter a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült