Május közepén rakott fészket a dunakeszi városházán több fecskepár. Valószínűleg azóta már költöttek. Nem zavarják el őket, sőt ez a “lakkeresés” adott ötletet Nyíri Márton alpolgármesternek.

A májusban elindított fecskevédelmi programunkhoz a városházán fészket rakó fecskék adták az ötletet – mondta a Postnak Nyíri Márton. A közismerten környezetvédelemmel foglalkozó politikus ezek után szervezte meg sárgyűjtő edények telepítését a városban. 25 ilyen ládika került ki, amely közül kettő megrongálódott, kettőt pedig elloptak. Ezeket pótolják. A Madách utcához, a Tompa Mihály utcába és két lakóparkba is került ilyen, a fecskék fészekrakását segítő eszköz. A madártani egyesület segítségével műfecskefészkeket is rendeltek, de ezeket majd jövőre használják fel.

A városházán lévő párok kapcsán fontosnak tartotta elmondani, hogy nagyon vigyáznak rájuk, a folyosót mindig nyitva tartják és rendszeresen takarítanak körülöttük, pontosabban alattuk. Apropó takarítás, fecskefészket leverni 200 ezer forintba kerül, így mindenkinek azt ajánlják, hogy viseljék el, sőt ha lehet, szeressék ezeket a szúnyoggyilkos madarakat. Egy fecske ugyanis nyaranta 2 kiló bogarat is megeszik.

Dunakeszin csak egy fészekrombolásos esetről tudnak, de ott megértették az idős asszonnyal, hogy helytelenül cselekedett.

Nyíri Márton kimondottan örül a városházi fecskéknek, hiszen, ahogy fogalmazott, jó 10 évvel ezelőtt látott Dunakeszin legutoljára fecskét. A mostani madarak pedig sokat segítenek majd a szúnyogirtásban. Erre azért is szükség van, mert korlátozták a tömeges, vegyszeres permetezést. Azt reméli, hogy városunkban egyre több fecskefészek lesz, hiszen ez is a természetközeliség ismérve. Ráadásul a főtérnél víz és megfelelő mennyiségű föld is található, így itt külön nem kell segíteni a fészekrakást.

 

Előző cikk101 éves korában elhunyt Bálint gazda
Következő cikkEgy kamionsofőr volt az első karanténba került Dunakeszin