Dunakeszin a Fóti úton, a Sportcsarnok mellett 2 éve működik a Pizza Mamma pizzéria. Kollégáinkkal többször jártunk már itt. Az első alkalommal, amikor beültünk, minket megragadott a kockás terítős, olaszos kisvendéglő hangulata. Hívogatóak a képek a falon, látni lehet, ahogy készül a pizza, a teraszon szól az olasz zene… Arról nem is beszélve, hogy itt a nápolyi pizza tényleg az. Nem hasonlít, nemcsak úgy hívják, hanem az.

Mostani vacsoránknál a tulajdonos, Stodulka Gergely is épp ott sürgött-forgott az étteremben. Megkérdeztük, mit ajánl. Megtudtuk, hogy a főnöknek nincs kifejezetten kedvence, de annyit elárult, hogy ha a Diavola pizzára néz, mindig azt érzi, „na, megérkeztünk Nápolyba”.

Akkor essünk is neki a Diavolanak. Amíg elkészült, körbevezetett minket a konyhában is. Percekig néztük a kemencét, a parazsat, hogyan nyújtják a tésztát, hogyan bánnak a tésztalapáttal. Az látszott, hogy rutin van bőven.

Geri elmondta, hogy nápolyi kemencével dolgoznak, szerinte csak így lehet autentikus nápolyi pizzát készíteni. Na meg az sem utolsó, hogy az alapanyagaik Olaszországból származnak. A magas minőségű 00-ás liszt ugyanúgy, mint a San Marzano paradicsom és a bivalymozzarella az eredetvédett, Campania régióból érkeznek. A legalább 48 órát kelesztett tésztát kézzel nyújtják, és a már említett autentikus fatüzelésű kemencében 450 fokon 1-1,5 perc alatt sütik készre. A nápolyi pizza ismérve, hogy a belseje hajszálvékony, miközben a széle levegős és roppanós, amelyre a fatűz lángja díszes pöttyöket rajzol.

Elárulta, hogy bár divat lett pizzát sütni, pizzázót nyitni, a fatüzelés, az eredeti nápolyi pizza készítése valójában nem egy könnyű műfaj. „Ha nem olyan a minőség, azt egyből megérzi, aki klasszikus nápolyi pizzát keres. Csak azt tudom mondani, hogy érezni kell. Sok kísérletezés, minőségi alapanyagok, kóstolás, tesztelés és rutin – ez a titka a sütésnek.”

Ha már beszélgetni kezdtünk, leült mellénk vacsorázni és mesélt.

„Tengerparti nyaraláson jött az ötlet, hogy kellene egy jó nápolyi családi pizzázó. 2 éve, amikor kezdtük, ez még kicsit misztikusabb volt, hogyan is kell ezt csinálni. Régóta vendéglátózom, így volt rutinom, de alaposan utánajártunk, kísérleteztünk, amíg el nem értük azt a minőséget, amit kerestünk. Egy csütörtöki napon megláttam ezt a helyet. Még nem tudtam, mennyire kell átalakítani, de tudtam, hogy jó helyen leszünk. Családi vállalkozásként a feleségem is sokszor besegít. Családi szenvedélyünk ez a hely.”

Amíg ettünk, nagy volt a sürgés-forgás, sokan csak beugrottak a frissen készült pizzáért. Geri szerint Vácról és a Duna túloldaláról is egyre többen jönnek. „Mi abban hiszünk, hogy az elégedett vendégeink szájhagyomány útján viszik tovább a jó hírünket, ez így hiteles. Aki itt eszik, és ízlik neki, elmeséli másnak is.

Sok a törzsvendégünk, nekünk ez a legfontosabb visszajelzés. Az sem utolsó, hogy sok az olasz vendégünk, ezt mindenképpen elismerésként éljük meg.”

A kiszállításra vonatkozó kérdésünkre elmondta, hogy a járványhelyzetet sikerült átvészelniük, a házhozszállítással és a percre pontos átvétellel elérték, hogy a vendégeik megmaradjanak, és senkit ne kelljen elbocsátaniuk. Nem kell mondanunk, ez mekkora szó a vendéglátásban.

„Bár azt kell, hogy mondjam, hogy a nápolyi pizza asztalra téve az igazi, de természetesen ki is szállítjuk, vagy lehet percre pontos átvétellel kérni és hazavinni, ha valakinek éppen nincs ideje, lehetősége beülni hozzánk.”

A pizzánál nem álltunk meg, ettünk előételt és tiramisut is. Őszintén? Elég „tuti” volt. Ki is derült, hogy a tiramisu házi recept, és ez a desszertek közül a legnépszerűbb az étlapon. De mindig vannak szezonális ételek, ezekről a Facebook-oldalukon lehet előre értesülni.

A beszélgetés végére minden elfogyott. Mondjuk nem is csoda, mi már rutinos Pizza Mamma vendégként tudjuk, hogy itt minden finom. Ahogy ők mondják: „Ne csak elképzeld, hanem kóstold meg! Tuti, hogy a szerelmese leszel!”

Előző cikkVárhatóan csütörtökig tart a hőségriadó
Következő cikkOperettel és daljátékkal folytatódik a Köröndi esték programsorozat