Dunakeszi az egyik nyertese lesz az önálló Pest régiónak – mondja villáminterjúnkban Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. A válás Budapesttől 2021-től valósul meg. Az uniós pénzek megszerzésénél lehet mindez fontos.

Pest megye 2021-től önálló régió lesz. Mit jelent majd ez Dunakeszinek és mit a megyének?

A fővárostól való leválás célja, hogy a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek legyenek érvényesek 2020 után. A megye települései ugyanis semmivel sem nyertek többet Budapest közelségéből, mint bármelyik hazai nagyváros. Uniós forrásból sem jutott több, sőt, kevesebb, ezért is hozta létre a kormány a Pest Megyei Kompenzációs Alapot, amellyel 80 milliárd forintot biztosított a megye számára. Így minden településünk – Dunakeszi is – több pénzhez jutott.

Milyen fejlesztések valósultak meg ebből a megyében és a településünkön?

60 egészségügyi szakrendelő épül vagy újult meg a megyében; 285 kis- és középvállalkozást nyert összesen 9 milliárd forintot telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre; 123 településen épültek/újultak meg utak 11 milliárd forintból; 81 településen épül óvoda/bölcsőde, 80 km hosszan belterületi kerékpárút épül; ipari parkokat alakítottunk ki; megoldottuk több település csapadékvíz elvezetését; 20 település élelmiszerpiaca újul meg.  Az elmúlt hónapokban nem volt olyan nap, amikor ne lett volna egy elkészült fejlesztés átadója a megye valamelyik településén.

És Dunakeszi?

Dunakeszi 1,6 milliárd forintnyi pályázati forráshoz jutott hozzá. Ebből fog épülni bölcsőde, a Repülőtéri kerékpárút, bővül az óvodai férőhelyek száma, és egy teljesen új piac is lesz. Több utca megújul és fontos, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem helyi vállalkozások is kaptak támogatást telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre.

A megyei önkormányzat gyűjti össze a Pest megyei értékeket, hol tart ez a munka?

Ez egy igazi sikertörténetnek vélem. Nemcsak az értékek száma miatt, ami már jóval meghaladja a 200-at, hanem ahogy az emberek, települések reagáltak erre a kezdeményezésre. Dunakeszi kiváló partnerünk az értékek összegyűjtésében, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az értéktár vetélkedőnk egyik visszatérő helyszíne a város. Dióssi Caba polgármester úrral rendszeres munkakapcsolatban vagyunk. Remélem, ezt a közös, sikeres munkát tudjuk folytatni a következő 5 évben is.

Előző cikkEgy nappal korábban jön a hidegfront
Következő cikkGyermekprostitúciós ügyben emelt vádat a dunakeszi ügyészség