Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez? Többek közt ezekre a kérdésekre próbál választ adni az a kamionos mozgókiállítás november 4-től lesz látogatható Dunakeszin. Közben a külügyminiszter és a szocialista párt is megfogalmazta álláspontját Paks 2-ről.

A mozgó kiállításon az érdeklődők interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. beruházás jelentőségéről, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, és virtuális sétát is tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben.

A Paks II. interaktív mozgó kiállítása 2019.11.04 – 11.08-ig, 8-12.30 és 13-17 óra között a főtéren tekinthető meg egyénileg és/vagy csoportosan.

A kiállítás anyagában a többi között szerepel az is, hogy az összesen 2000 MW-os teljesítményű négy jelenleg működő paksi blokk 2032 és 2037 között, üzemideje végén leállításra kerül, ennek a helyébe lép majd be az összesen 2400 MW-os teljesítményű két új paksi egység.

Vlagyimir Putyin budapesti látogatásának apropóján beszélt az atomerőmű bővítéséről a magyar külügyminiszter is. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Évekig az a kritika érte Magyarországot, hogy orosz vállalatra bízta az ország a Paksi Atomerőmű új erőművi blokkjának megépítését, pedig a beruházásban részt vevő összes nagy szereplőt számba véve a paksi beruházás orosz-amerikai-francia-német és magyar közös projekt.

MTI/KKM

Ezzel szemben az MSZP úgy látja, hogy Putyin elnök szerdán azért jött Magyarországra, hogy “mint tulajdonos, mint gazda” megnézze magyarországi befektetéseiket – például Paks 2-t.

A nagypolitikai vizit után Szijjártó Péter viszont arról beszélt, hogy Pakson már három felvonulási épület építése zajlik, és az irányítástechnikai tender is sikeresen lezárult, amin a francia Framatom és a német Siemens konzorciuma nyert.

Előző cikkDunakeszi a leggazdagabbak között
Következő cikkSaját jégcsarnokba költöztek a Párducok