5+1 napon át olvastak meséket a dunakeszi játszótereken az Otthon Segítünk alapítvány munkatársai. Már az első foglalkozásra több mint 100 elmentek, ami meglepte a segítőket, de nagyon örültek. Tervek, realitások, segítség a kisgyermekes családoknak.

Már a nyitó meseolvasáson is több mint 100-an voltunk, ami nagy öröm volt számunkra. A gyerekek odaadó figyelemmel hallgatták a meséket, a szülők pedig ismerkedtek egymással, jó volt együtt látni ennyi embert egy jó dolog közepette – mondja szinte egy szuszra Kunné Nerpel Krisztina az Otthon Segítünk Alapítvány helyi szervezője. Vele próbáljuk megfejteni a családi segítség titkát, azt, hogy kinek érdemes ezekben részt venni. Az biztos, hogy az ilyen foglalkozások jó hatással vannak az édesanyákra is, hiszen erősíti az összetartozás érzését és azt, hogy számíthat a másikra.

Fontos, hogy megismerjék és átérezzek, a gyereknevelés szépségét és nehézségét és azt, hogy lehet segítséget kérni, nem ciki átmenni a szomszédba, a távoli rokonhoz, attól nem lesz valaki rossz anya. Az alapítvány ebben segít. Ha valahol a főzés megszervezése gond, akkor egy tapasztalt “nagymama” megy e látogatóba, ahol a napi feladatok megszervezése, a közös játék, oda másfajta önkéntest küldenek. Mindenkinek jobb, ha közösen játszanak a gyerekek és család, mint egyedül.

Ami fontos, hogy nem bébiszittereket biztosítanak, hisz a segítség ideje alatt az önkéntes nem marad egyedül a gyere(ke)kkel, hanem együtt a szülővel oldják meg a felmerülő feladatokat.

De vissza a dunakeszi meseolvasáshoz. Életkorok szerint választották ki a meséket, hogy minden érdeklődő kapjon történetet. Érdekes volt látni, hogy a gyerekek hamar megértették: közösségben vannak, ahol bizony figyelni kell a másikra.

Az Otthon Segítünk Alapítvány azért is örül, hogy a 6 nap alatt majd 1000 ember jött el a meseolvasásra, mert a figyelmet kihasználnák önkéntesek toborzására. Ősztől 50 órás ingyenes tanfolyamon lehet elsajátítani a segítői munkát, hogy aztán a közös beszélgetések során a szülő maga találja meg a problémájára a neki leginkább testhezálló megoldást.

Jelentkezni ezen a honlapon lehet. Mielőtt valaki belevág ebbe a segítői munkába érdemes tanulmányozni az alapítvány céljait és munkásságát. Ami fontos, hogy nem anyagi megoldást, hanem hanem, mivel az önkéntesek maguk is tapasztalt szülők, életvezetési mintákat kínálnak. A gyerek figyelme és öröme számukra ugyanis mindennél fontosabb.