Öt házaspár ünnepelte meg aranylakodalmát Dunakeszin a hétvégén a város nyugdíjas klubjának szervezésében. A házaspárok hagyományőrző módon, helyi viseletbe öltözvén ünnepelték meg ötvenedik házassági évfordulójukat.

 

A párok férfitagjai
A párok férfitagjai

 

Piroskát, a nyugdíjas klub egyik tagját kérdeztük arról, hogy milyen gyakran szervez programot a klub tagjai számára:

“Minden héten szerdán vannak programok, általában egyik héten kirándulunk, a másik héten pedig a művelődési házban van valamilyen előadás, szoktak híres vendégelőadókat hívni, de van olyan is, amikor csak mi, klubtagok beszélgetünk.”

– meséli Piroska.

Az aranylakodalmon nemcsak a viseletet tartották fontosnak, hanem más tradicionális értékeket is figyelembe vettek a szervezők, mint például a fiatal pár megjelenését, akik az idős házaspárokat szimbolizálják egy ilyen jelentős napon.

Zsófi, a fiatal lány, aki a feleségeket testesítette meg. Az ő feladata volt az is, hogy vezesse a sort a templomi menetben.
Zsófi, a fiatal lány, aki a feleségeket testesítette meg. Az ő feladata volt az is, hogy vezesse a sort a templomi menetben.

 

Az egyik párral, Józsi bácsival és Kati nénivel készített interjúnkban arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az az erő, ami ötven éven át összetart két embert.

“A bizalom, a szeretet, az őszinteség, és persze a család, a gyerekek, az unokák.”

– mondja Kati néni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy voltak-e nehéz időszakok az ötven év során, csak annyit válaszol Kati néni nevetve:

“Sok volt.”

DSCF0041

“Az a legfontosabb, hogy le tudjunk ülni megbeszélni. Mi mindig le tudtunk ülni, amikor kellett.”

– egészítette ki feleségét Józsi bácsi.

A rövid bemutatkozó után a párok és a meghívottak együtt átvonultak a helyi templomba, menet közben pedig hagyományőrző dalokat énekeltek hangosan.

DSCF0051

A párok hölgytagjai
A párok hölgytagjai

 

Később még visszatértek a művelődési házba, hiszen a lakomát ott tartották. Szintén hagyományos, gyönyörű terítéket használtak az asztalok díszítésénél.

DSCF0006

Előző cikkAz Aradi vértanúkra emlékeztek Dunakeszin
Következő cikkDunakeszi hétköznapjai művészi köntösben