A Kincsem Bölcsőde és a Kerekerdő Tagóvoda előtti meseszép fenyvesben szülők sokasága találkozott a szomorú látvánnyal: több hatalmas fenyő megdőlt, földből kifordult gyökérzetükkel hevertek a földön.

Kérésükre utánajártunk, mi történhetett, hiszen szél ugyan volt, de ennél nagyobb viharokat is túlélt már a fenyves. Tóth Eszter főkertész tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban felázott a talaj, és a fák betegsége is közrejátszott ebben.

Kártevők és kórokozók rongálják a fenyves fáit

“Ma reggelre sajnos az elmúlt időszakban felázott talajban több feketefenyő is megdőlt vagy kiborult a területen. A sérült fákat a Közüzemi Nonprofit Kft. elkezdte feldolgozni. A teljes faállomány vizsgálata nagyjából másfél hete készült el. Ekkor már kiderült, hogy több elszáradt egyed van az erdősávban, illetve talajban lévő fertőzésre utaló nyomok láthatóak. A kidőlt fák vizsgálata, felaprítása során a magyarországi fenyvesek pusztulását okozó három kórokozót, kártevőt is megtaláltunk: a szíjács kékülését okozó gombafertőzést, rovarkártételt, illetve gyökérelhalást” – nyilatkozta a főkertész.

A beteg fákat a biztonság érdekében mihamarabb kivágják

Azt is megtudtuk, hogy az érintett, megdőlt, elszáradt fák mihamarabb kivágásra kerülnek, mivel több intézményhez vezető út található itt. A zöldfelületi sáv megújításának első lépéseként a pótlást, aláültetést szárazságtűrő lombhullató fákkal végzik el ősszel, illetve tavasszal.

Előző cikkPortugál diákok lepték el a diáknegyedet
Következő cikkIngyen utazhatnak Új-Zélandra a dunakeszi diákok a Kőrösi Csoma Sándor-program új pályázatával